Привърженици на “Възраждане“ блокираха за часове 3 гранични пункта

Привърженици на „Възраждане“ блокираха граничния контролно-пропускателен пункт „Лесово“ към Турция, съобщи пред БТА депутатът и областен координатор на партията в Ямбол Никола Димитров. За няколко часа се пропускаха само автомобили на спешна помощ и пожарната.

Блокадата беше вдигната около 13:00 часа.

Според Никола Димитров 300 души са участвали в протеста пред пункта, а поводът за недоволството им е решението на Конституционния съд от четвъртък, с което беше отклонено искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за запазване на българския лев до 2043 година.

„Конституционния съд каза, че не го интересува волята на българските граждани и ще направят това, което им е наредено. На всички нас ни беше ясен този резултат, защото пред Конституционния съд една седмица беше колата на американския посланик“, каза Никола Димитров, цитиран от БТА. Според него решението явно не е взето в България за пореден път и за това от „Възраждане“ са решили да блокират границите на България на три места.

И в неделя партията ще предприеме подобни действия, обяви Никола Димитров. Той не пожела да каже кои пунктове ще бъдат блокирани утре.

От „Възраждане“ блокираха днес и граничните пунктове „Йовково“ (към Румъния) за два часа и „Калотина“ (към Сърбия).

На ГКПП „Йовково“ Снимка: ПП „Възраждане“

Председателят на партията Костадин Костадинов обяви, че протестите ще продължат всяка седмица на различни места, без предварително уведомление.