Призиви и протести за спиране на военната операция в Рафах

Франция призова Израел да прекрати „незабавно“ военната си операция в Рафах, която заплашва да създаде „катастрофална ситуация“ за населението на ивицата Газа. Призивът беше отправен в изявление на френското външно министерство, публикувано в „Екс , предаде Франс прес.

 

„Призоваваме израелските власти незабавно да прекратят тази военна операция и да се върнат на пътя на преговорите, което е единственият възможен начин да се постигне незабавно освобождаване на заложниците и трайно прекратяване на огъня“, се казва в текста.

 

„Подобна операция заплашва да предизвика катастрофална ситуация за цивилното население на Газа, което вече многократно е било разселвано“, се допълва в изявлението на френската дипломация.

 

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху смята, че е необходима операция в Рафах, за да бъде победен „Хамас“. Въпреки международните предупреждения, от вторник насам израелската армия навлиза многократно в източната част на Рафах и дори пое контрола от палестинска страна на едноименния граничен пункт с Египет, като по този начин затвори ключов вход за конвоите с хуманитарна помощ.

Вчера армията заяви, че продължава „прецизната антитерористична операция“ в някои сектори на източната част на Рафах и че е „ликвидирала терористични клетки“.

„Франция призовава Израел незабавно да отвори отново пропускателния пункт „Рафах“ към Египет, който е от съществено значение както за хуманитарния достъп до цивилното население, така и за да се даде възможност на най-уязвимите хора да напуснат ивицата Газа“, заяви френската дипломация.

В САЩ полицията арестува десетки души по време на разтурване на пропалестински протесни палаткови лагери в Университета на щата Пенсилвания, в Масачузетския технологичен институт и в Университета на щата Аризона, предаде Асошиейтед прес.

При разтурването на пропалестинския протестен лагер в Университета на щата Аризона в град Тусон полицията използва и сълзотворен газ.

Протестни лагери изникнаха из кампусите на университети в САЩ и Европа. В тях студентите призоваха университетите си да спрат да правят бизнес с Израел или с компании, които подкрепят войната на Израел в Газа.

Според статистика на Асошиейтед прес от 18 април насам в най-малко 75 учебни институции в САЩ е имало протести лагери. Близо 2900 души са били арестувани в 57 колежа и университети при разтурване на лагери или при протести, преминали в сблъсъци със силите на реда.