Призрачният ядрен влак на Русия се задвижи (ВИДЕО)

„Таймс” съобщи за предупреждение на НАТО, че Владимир Путин има намерение да демонстрира готовността си да използва ядрени оръжия, като проведе ядрен тест на украинската граница.  За целта в Централна Русия се е задвижил влак, който е под командване на подразделението на руското министерство на отбраната, отговарящо за ядрените оръжия. Макар че досега нямаше нямаше индикации Русия да извършва подготовка за използване на тактически ядрени оръжия, наличните данни на Алианса сочат, че влакът пътува към границата с Украйна.

Но какво представлява ядреният влак и защо всява ужас у противника си?

Легендарните влакове са разрабатени и създадени в бившия СССР. Те са абсолютно неразличими от товарните.  За заблуда на противника, кръстосват по цялата територия на страната, като са в готовност за удар срещу врага във всеки един момент. За да е крачка пред възможния противник, Съветският съюз решава да има коз, като приема на въоръжение бойни железопътни ракетни системи (БЖРК).

Поради много голямата им маса част от жп линиите са подсилени, а вагонът с пусковата установка получава осем колела, вместо стандартните четири. В същото време специални устройства позволяват да се разпредели натоварването на влака между предните и задните вагони.

Ракетата с твърдо гориво RT-23UTTKh „Молодец“ е разработена специално за ядрения влак. С десет ядрени бойни глави тя може да удари цел на разстояние повече от десет хиляди километра и да унищожи една не голяма европейска държава. Тази ракета, тежаща сто тона и дълга повече от 20 метра, се намира в стандартен товарен вагон. Ако е необходимо, влакът може да спре всеки момент, за да изстреля бойни глави. След изстрелването на междуконтинентална балистична ракета влакът почти веднага напуска мястото.

Основно предимство е, че транспотното средство може лесно да преодолее до хиляда километра за денонщие, а тъй като е трудно различив от цивилните влакове, е почти невъзможно да бъде засечен и разпознат на огромната територия на Съветския съюз. Освен това, благодарение на голямото разклонение на железопътната мрежа, атомният влак може да бъде преместен до всяка точка в най-кратки срокове. По този начин, в случай на широкомащабна война и вражеска атака, Москва има шанс да нанесе мощен ответен удар на територията на врага, дори при пълно унищожаване на всички останали оръжейни системи.

Бойният влак се състоят от дузина вагони, три от които са пригодени за пускови установки на междуконтинентални балистични ракети. Останалите съдържат отделения за бойно управление и комуникации, както и жилищни помещения и складове за гориво и храна за военните.

По време на подготовката на проекта атомният влак е подложен на различни тестове. При един от тях ракетния железопътен състав е поставен под ударна вълна с мощност хиляда тона тротилов еквивалент. Ракетната система достойно издържа това натоварване.

И въпреки че през 1993 г. е подписан договорът СНВ-2, с който САЩ постигат ликвидирането на такива комплекси и 2 години по-късно те са окончателно изтеглени от експлоатация, демонтирани и унищожени, в началото на 2000-те се появява идея този тип оръжие да се пресъздаде и да се нарече „Баргузин“. Новият комплекс трябва да бъде външно неразличим от обикновен товарен влак. Във вагоните трябва да са разположени три междуконтинентални балистични ракети с тридесет бойни глави с мощност 550 килотона всяка. През 2016 г. новият комплекс успешно преминава първия етап от изпитанията на ракетите.

Днес има сериозна вероятност ядрените влакове отново да са на служба в руската армия, като доказателство за същесвувнето им е горепосочената информяция на НАТО.

Съединените щати ъпроектират подобен ракетен влак Mobile Minuteman през 60-те години на миналия век, но той скоро е изтеглен от експлоатация, тъй като се оказва твърде сложен и скъп. За разлика от американците, СССР стига до края и прави наистина неуловим ядрен влак.