ПРОБИВ! Направиха лекарство срещу Алцхаймер

Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри първото по рода си лекарство за забавяне на развитието на болестта на Алцхаймер. Това е лекарството Leqembi, разработено от японската фармацевтична компания Eisai и базираната в САЩ Biogen. Същевременно FDA изисква върху опаковката на Leqembi да бъде поставена информация, че страничен ефект от приема на този вид лекарство може да предизвика оток на мозъка.

Leqembi е първото одобрено лекарство, което не само действа при симптомите на болестта на Алцхаймер, но и забавя процеса на нейното развитие и влошаване на когнитивните способности. Лекарството действа чрез намаляване на амилоидните плаки, които се образуват в мозъка, което е определяща патофизиологична характеристика на болестта.

Клиничните изпитвания показват, че приемът на Leqembi забавя процеса на развитие на болестта с 27% при пациенти с ранни стадии на заболяването. Лекарството вече е получило ускорено одобрение от FDA през януари, но е необходимо пълно одобрение, за да може да влезе в здравната система.

„Днешното действие е първото потвърждение, че лекарство, насочено към основния болестен процес на болестта на Алцхаймер, е показало клинична полза при това опустошително заболяване“, заяви Тереза Буракио, изпълняваща длъжността директор на Службата по неврология в Центъра за оценка и изследване на лекарствата към FDA. „Това потвърждаващо проучване потвърди, че това е безопасно и ефективно лечение за пациенти с болестта на Алцхаймер.“

През май друга фармацевтична компания, Eli Lilly, съобщи за успешни изпитания на свое собствено експериментално лекарство за забавяне на когнитивния спад при болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е необратимо, прогресивно мозъчно заболяване, което засяга повече от 6,5 милиона американци. Заболяването бавно разрушава паметта и мисловните умения и в крайна сметка способността за изпълнение на прости задачи. Въпреки че конкретните причини за болестта на Алцхаймер не са напълно известни, тя се характеризира с промени в мозъка – включително образуване на амилоидни бета плаки и неврофибриларни заплитания, които водят до загуба на неврони и техните връзки, предаде БГНЕС.