ПРОБИВ: Откриха еликсира на живота, ето храните, в които се съдържа

Аминокиселината таурин, често използвана от бодибилдърите и добавяна към енергийни или спортни напитки, може да се окаже „еликсир на дълголетието“, според ново проучване – поне що се отнася до удължаване на здравето и продължителността на живота на червеите, мишки и маймуните, съобщава CNN.

Ще бъде ли полезен или потенциално вреден за хората? Никой не знае, така че спестете парите си, казват експертите.

Женски мишки на средна възраст, хранени с високи нива на таурин, са живели средно с 12% по-дълго от мишки, които не са получавали таурин, докато мъжките мишки са живели с около 10% по-дълго, каза водещият автор на изследването Виджай Ядав, асистент професор по генетика и развитие в Колумбийския университет в Ню Йорк.

„Това проучване предполага, че тауринът може да бъде еликсир на живота“, каза Ядав в по-ранно съобщение за изследването, публикувано в четвъртък в списание Science.

История за праймтайма?

Считан за неесенциална аминокиселина, тауринът съществува в мозъка, ретината и почти всяка мускулна и органна тъкан в тялото. Проучванията са установили, че може да има противовъзпалително и невропротективно действие при по-възрастните мозъци, но потенциално вредно за развиващите се мозъци на подрастващите. Недостигът на таурин е свързан с увреждане на сърцето, бъбреците и ретината.

Източник на таурин са месото и морските храни.

Нивата на таурин намаляват с възрастта, но ако го повишите обратно до нивата от младостта, тогава се наблюдава, че мишките живеят по-здравословно за по-дълго, казва съавторът на изследването Хенинг Вакерхадж, професор по биология на упражненията в Техническия университет в Мюнхен в Германия.

Тестовете при маймуни показват, че тези, които приемат добавки с таурин, са по-слаби, имат по-добри нива на кръвната захар и по-малко увреждане на черния дроб, имат повишена костна плътност, по-млада имунна система и наддават по-малко, според проучването.

„Тези проучвания при няколко вида показват, че изобилието на таурин намалява с възрастта и обръщането на този спад кара животните да живеят по-дълго и по-здравословно“, каза Ядав. „В края на краищата констатациите трябва да са от значение за хората.“, посочва той.

Но червеите, мишките и маймуните не са хора и науката е на години от доказването на анти-стареещата стойност на таурина при хората – ако изобщо съществува, предупреждават експерти.

„Това не изглежда като история за праймтайма и може да бъде вредно, ако хората започнат да консумират повече храни от животински произход, за да увеличат приема на таурин“, каза водещият изследовател в областта на храненето д-р Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в Харвард, който не участва в проучването.

„В нашите кохорти с над 130 000 мъже и жени, проследени до 30 години (с повече от 30 000 смъртни случая), по-големият прием на животински протеин е свързан с по-висока обща смъртност и смъртност от повечето основни заболявания“, каза Уилет. „Някои допълнителни проучвания при хора, използващи добавки с таурин, биха били интересни, но сме далеч от предлагането на тяхното използване.“

Единственият експеримент върху хора в проучването установи, че упражненията – често наричани ключът към дълголетието – подобряват нивата на таурин при хората. Въпреки това, упражненията също намаляват холестерола; подобряват притока на кръв; понижават кръвното налягане; укрепват мускулите, включително сърцето, повишават енергията; подобряват съня; и се борят с хроничните заболявания.

„Наистина не харесвам твърденията за екстремно удължаване на дълголетието при хората, защото ние просто не знаем“, каза Гордън Литгоу, професор и вицепрезидент по академичните въпроси в Buck Institute, Калифорния, независим биомедицински изследователски институт, фокусиран единствено върху стареенето.

„Не казвам, че не е възможно, но трябва да имаме подходящи двойно-слепи клинични изпитвания при хора, за да видим какво ще се случи“, каза Литгоу, чиято лаборатория проведе изследването на червеите, включени в новото проучване.

За съжаление, много лекарства, добавки, билки и витамини, които изглеждат полезни, може да се провалят грандиозно, след като науката приключи изследванията, допълва той.

„Вземете например витамин Е. Хората са приемали витамин Е в продължение на десетилетия, а след това открихме, че той със сигурност не носи никаква полза и всъщност може да бъде вреден“, казва Литгоу. „Трябва да изчакате данните от клиничните изпитвания – това е единствената реална мярка в биомедицината“.

Мащабно проучване

Изследването, което се провежда повече от 10 години, включва повече от 50 учени в лаборатории по целия свят, които изследват въздействието на таурина върху няколко вида – дрожди, червеи, мишки и маймуни.

Хранените с таурин червеи живеят по-дълго и изглеждат по-здрави, но тауринът няма ефект върху дрождите, казва Ядав. Мишките с добавки с таурин обаче са по-слаби, имат повишен разход на енергия, повишена костна плътност, подобрена мускулна сила, намалено депресивно и тревожно поведение, подобрена памет, намалена инсулинова резистентност и по-млада имунна система.

Как точно тауринът постига това? Този отговор все още не е ясен, каза Вакерхадж, „но моето субективно мнение е, че тауринът някак си изглежда удря машинното отделение на стареенето“.

На метаболитно ниво, каза Ядав, тауринът изглежда подобрява здравето на митохондриите, клетъчната електростанция на тялото, която създава 90% от енергията, от която се нуждаете, за да поддържате живота и функцията на органите.

Анализът на тъкани при мишки с добавка на таурин също показва, че аминокиселината потиска така наречените „зомбита“ или стареещи клетки – по-стари, увредени клетки, които отказват да умрат и започват да отделят възпалителни фактори, които предизвикват заболявания като Алцхаймер и ускоряват стареенето.

Тауринът също така увеличава наличието на стволови клетки в някои тъкани и намалява увреждането на ДНК.

„Тауринът удря спирачката на стареенето. Това не означава да поставите автомобила на задна скорост“, каза Ядав. „Забавя процеса на стареене и затова животните живеят по-дълго и по-здрави.“, уточнява той.

Изчакайте доказателството

Ранни резултати за други потенциални съединения против стареене – като лекарството за диабет метформин; противогъбичният антибиотик рапамицин; ресвератрол, антиоксидант, открит в гроздето — генерираха огромни продажби на тези съединения сред търсещата младост аудитория, въпреки липсата на научни доказателства.

„Не препоръчваме да купувате от рафта“, каза Ядав. „Нашите възгледи са, че хората трябва да изчакат завършването на клиничните изпитвания върху хора. Ползите спрямо рисковите фактори ще зависят от възрастта на изследваното население“.

В допълнение, добави Ядав, потребителите трябва да са сигурни, че всяка добавка с таурин, закупена от рафта на пазара, „не е подправена“.

Това е основен проблем, тъй като добавките не се регулират от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, каза д-р Питър Коен, доцент по медицина, който ръководи Центъра за изследване на добавките към Кеймбриджския здравен алианс в Съмървил, Масачузетс.

Много добавки съдържат по-малко или повече от това, което е посочено на етикета, докато някои могат да съдържат неизвестни добавки. Неотдавнашно проучване на Коен върху дъвки с мелатонин, например, установи, че една съдържа 347% от количеството мелатонин, посочено на етикета, докато друга съдържа само канабидиол или CBD, който не е споменат на етикета.

„Да се вълнувате от дадено лекарство е добре, тъй като то трябва да премине през строг процес на одобрение от FDA, преди да имате достъп до него“, казва Коен. „Но добавките не са регулирани, така че наистина можете да заблудите обществеността. Те четат за проучването и могат онлайн да закупят таурин и да го погълнат след дни“.

Освен това има опасност хората, включително тийнейджърите, да се обърнат към енергийни и спортни напитки, пълни с нездравословни захари и кофеин заедно с таурин.

Изследователите са открили между 750 и 1000 милиграма на порция таурин в енергийни и спортни напитки, а нормалната диета обикновено съдържа 40 до 400 милиграма на ден.

Високите нива на таурин, особено в комбинация с кофеин в енергийни и спортни напитки, могат да бъдат токсични за развиващия се мозък и тяло на подрастващите, според преглед от 2017 г.

„Сърдечните ефекти се изострят, когато тауринът и кофеинът се приемат заедно, което може да бъде проблем, като се има предвид, че кофеинът сам по себе си може да повиши кръвното налягане и сърдечната честота“, се отбелязва в прегледа.

Без клинични изпитвания върху хора няма начин да разберем дали тауринът ще забави стареенето при хората, казват експертите.

„Въпреки че възрастният или болен мозък може да се възползва от добавки с таурин или кофеин, изглежда, че юношите няма вероятност да се възползват от добавките и всъщност могат да страдат от лоши ефекти от хроничното поглъщане на високи дози“, се казва в него.

Повече от едно решение

Наблюдава се експанзия на борбата със стареенето, като тауринът е само един от многото потенциални пътища към свещения граал на дълголетието. Провеждат се клинични изпитвания, за да се види дали лекарството за диабет метформин може да обърне стареенето, „защото хората на метформин изглежда имат по-нисък риск от други заболявания като сърдечно-съдови заболявания и невродегенеративни заболявания“, каза Литгоу.

В крайна сметка науката ще се нуждае от „100 различни вида таурин“, каза Литгоу.

„Стареенето е много сложно, с много биохимични процеси и тъкани, които взаимодействат помежду си. Няма да има едно решение за забавяне на стареенето“, допълва той.

„Вероятно ще се нуждаем от комбинация от неща, които вече имаме в телата си, заедно с някои разработки на лекарства и добре познати решения като упражнения и хранене“.