Продадоха ли се? Десните партийци на Софиянски пристанаха на левия Стефан Янев

След като формацията на Бабикян и Хаджигенов „Ние идваме” (ведно с политическият им партньор – „Единна народна партия”  -ЕНП на Мария Капон),  „Движение 21“ на устата ексдепутатка Татяна Дончева и „Републиканци за България на бившта дясна ръка на Баце – Цветан Цветанов, се отказаха от изборната надпревара, същото направи партията „Съюз на свободните демократи” (ССД), основана преди години от бившия столичен кмет Стефан Софиянски.

Нечаквано обче за всички уж дясната като идеология формация реши да подкрепи бившия служебен премиер Стефан Янев, койт попада в левия политически спектър.

Наскоро подкрепата си за партията на Янев „Български възход“ обяви и АБВ, основана навремето от бившия президент Георги Първанов. Формацията участва във второто правителство на Бойко Борисов, а в миналия парламент разполагаше с депутат във водената от БСП коалиция, която си партнираше с „Продължаваме промяната“. Хората на Първанов обаче застанаха твърдо зад президента Румен Радев и това вероятно развали алъш-вериша им с „Позитано“ 20, съответно – и до завоя към близкия до държавния глава Стефан Янев.

Напомняме, че партията на Софиянски направи подобен странен избор преди изборите през април 2021 г. Тогава тя се включи в коалицията „Граждани от протеста“, в която влизаше и „Съюз на комунистите в България“. След избухналия грандиозен скандал, ССД се оттегли от участие във вота.

И тъй като срокът за формиране на коалиции изтече в ЦИК, сега вече е невъзможно ССД и „Български възход“ да влязат официално в коалиция. Затова пък дясната партия подкепя лявата! От коментар на сегашия й председател Радослав Кацаров се разбра, че ССД и „Български възход“ ще си сътрудничат на базата на консерватизма и ще работят за „стабилност в управлението“.

Какви обаче са истинските мотивите за това остава пълна загадка, а предположенията са много. Някои дори си задават въпроса дали хората на Софиянски не са се продали и срещу какво.