Продадоха рокля на принцеса Даяна за над 1 млн. долара

Предишният рекордьор за най-висока цена - кадифена рокля на Виктор Еделщайн от 1991 г.

Кадифена вечерна рокля на принцеса Даяна е била продадена за 1,1 млн. долара. Това е нов рекорд за нейна дреха, продадена на търг. Купувачът Julien’s Auctions в Холивуд е дал 11 пъти по-висока цена от очакваната, като се предполагаше, че ще бъде около 100 000 долара.

Даяна облича роклята, за първи път, в Италия през 1985 г., докато е на кралска обиколка със съпруга си Чарлз и отново на концерта на Симфоничния оркестър на Ванкувър през 1986 г. Полата, в стил балерина, се смяташе за знак на нейния патронаж на Английския национален балет и на любовта ѝ към танците.

Предишният рекордьор за най-висока цена – кадифена рокля на Виктор Еделщайн от 1991 г., бе оценена на 604 800 долара на търг през януари. Това означава, че роклята на Даяна, от Жак Азагури, е увеличила почти двойно разликата между първото и второто място.

Колекционерският експонат е изработен от плат, избран от световноизвестния търговец на текстил Якоб Шлефер. Има метални бродирани звезди, внимателно нанизани от дизайнерския екип на Jacques Azagury.

По време на престоя си в кралското семейство Даяна носи няколко модела на Жак Азагури. Мароканско-британският моден дизайнер създава сватбената ѝ рокля през 1981 г.