bombardirovach
bombardirovach

Продават бомбардировач в еBay за 3 милиона долара

Предупреждават купувача, че може да го пилотира само след обучение

Бомбардировач Ту-95, служил на украинските военновъздушни сили, се появи в сайта за онлайн търговия eBay със стартова цена от 3 милиона долара.

Продавачът обаче предупреди, че 27-годишният боен самолет може да бъде управляван само след преминато специално обучение.

Обявата за стратегическия бомбардировач от съветско време се появи в eBay на 8 март, а като продавач беше посочена швейцарска компания с офиси в Германия и Украйна, която се занимава с производството и продажбата на стоки и материали от Украйна.

Според офертата самолетът е произведен през 1987 г. и има възможност да извърши 5000 часа полет, като до момента той е летял едва 454 часа.

Това означава, че въпреки че е използван, в него има много живот, подчертават продавачите. Те уточняват, че бомбардировачът е в добро техническо състояние и може да бъде използван почти веднага след покупката, след като мине задължителен сервизен преглед. Ако иска да го пилотира, купувачът обаче трябва да мине специално обучение. Познавачи пък на свой ред припомнят, че самолетът може да носи ракети.

Обявата, в която беше посочена стартова цена от 3 милиона долара, беше придружена и със съответните снимки на самолета отвън и отвътре. От изображенията ясно се виждат символите на украинските военновъздушни сили, на които бомбардировачът е принадлежал, както и на Съветския съюз, където е бил произведен.

Само за ден са били отправени три оферти за самолета, преди обявата да бъде свалена от сайта без обяснение.