Хормони месо и мляко
Хормони месо и мляко

Проф. д-р Донка Байкова: Блъскат с хормони и месото, и млякото

Любимите ни пилешки дробчета са много вредни

Проф. д-р Донка Байкова е сред водещите специалисти в областта на храненето и диетиката. Тя е посветила многогодишната си изследователска дейност на борбата с наднорменото тегло и затлъстяването. Автор е на над 300 публикации в български и чужди научни списания. Ръководител е на катедра “Превантивна медицина” в Медицинския университет в София. Потърсихме проф. Байкова, за да разберем как месото с хормони, което консумираме, се отразява на здравето на децата и възрастните и как да се предпазим, тъй като напоследък се оказа, че децата, които са се хранили с пилешко месо, са се развили преждевременно.

– Проф. Байкова, наистина ли пилешкото месо съдържа опасни за децата хормони, които предизвикват преждевременното им израстване?

– По регламент хормоните са забранени за използване във фуражните смески на пилетата, които се отглеждат за месо. Това е регламентът, който е валиден за всички страни на ЕС и се спазва стриктно, но факт е, че ние знаем, че пилетата израстват до 40-ия ден. Когато пилетата наддадат килограм и половина, тях ги колят. Знаем, че се използват растежни хормони, знаем, че в определен период, преди пилето да бъде заклано, имаме карантинен срок, в който се изключват всякакви антибиотици, хормони и други вещества, които стимулират растежа му. Разчита се именно в карантинния срок месото да бъде изчистено и в готовия продукт за консумация да няма вредни за човешкия организъм вещества. Проверки се правят периодично и спорадично от всички инстанции, но най-вече от агенцията по храните. Има и рутинни проверки, и такива по сигнали. От агенцията по храните съобщават, че в българските пилета няма хормони, няма и остатъци от антибиотици. Според мен големите фирми производителки със сигурност спазват регламентите. Те имат вътрефирмен контрол и държат да са добре поставени на пазара, тъй като конкуренцията е много голяма и ще спечели този, чиято стока е по-качествена.

– Откъде тогава се появява това отровено с хормони пилешко месо?

– Ще кажа, че пилешкото по нашите щандове е само двадесет процента родно производство. В други страни като Аржентина и Бразилия, откъдето има внос, със сигурност тези хормони и всякакви други добавки са позволени. Агенцията по храните твърди, че има граничен и санитарен контрол и въпреки това фактът е факт. Допускам, че малките фирми нямат лабораторни изследвания и добиват евтин продукт, като слагат най-различни добавки, за да растат пилетата и да стават големи, за да имат добра печалба. Те също са източници на лошите добавки.

– Само пилешкото ли съдържа вредните хормони или те биха могли да се открият и в други меса?

– Не е само пилешкото. За да се увеличи млеконадоят на една крава, със сигурност са й давали стероидни женски хормони, естрогени, с които се стимулира добивът на мляко. Ние приемаме тези отрови и с млякото. Ветеринарните ни органи не са достатъчни в отдалечените райони на страната ни. Това всички го знаят, те не достигат дотам.

– Защо тези отрови не се отразяват върху здравето на всички деца, а страдат само някои от тях?

– Напоследък наблюдаваме една акселерация, тоест едно много интензивно израстване на децата през последните десет години. Освен това ударното производство не е отдавна. То не дойде като замисъл и като реализация в България. То дойде от САЩ и от развитите европейски страни. Всички сме гледали с ужас филмчета за интензивно производство на месо. Наистина не на всички деца се отразява, защото знаем, че моделът на семейното хранене не е еднакъв за всички. Има хора, които с идеята да се хранят по-здравословно, ядат предимно пилешко. Други наблягат на червените меса. Ето защо наблюдаваме ранно съзряване на половите белези при децата още на осем години. Има бум на раковите заболявания на млечната жлеза, на простатата при малки момиченца и при малки момченца.

– Как може да се предотврати всичко това?

– Ако ние масово наистина надигнем своя граждански протест, властите ще се задължат да внимават още повече. Моят съвет е да обработваме добре термично пилешкото месо и изобщо месото, защото хормоните са термолабилни. Трябва да сме наясно, че нашите любими пилешки черни дробчета, за които има стотици, хиляди, всякакви рецепти за кулинарни шедьоври, няма да ги консумираме, защото, ако има хормони, анаболи и стероиди, те са именно там. Черният дроб е биохимичната лаборатория на живия организъм. Огромните пилешки бутчета или пък едрите бели меса трябва да си ги забраним. Трябва да избираме малки, дребни пиленца. Да оглеждаме всичко, когато го взимаме. Да не купуваме големи като прасета пуйки. Най-много вредни вещества има, както казах, в черните дробове, в карантията на всички животни. Това е моят съвет.

– Бихте ли ни казали какво закусвате?

– Често си приготвям зърнена закуска. Дали това ще са овесени ядки, дали ще е гречка или варено жито няма значение. По-често закуската ми е зърнена. Или пък, ако нямам нищо подръка, препичам си хляб.

– Питам ви, защото тези дни гладолечителката доктор Емилова съобщи, че закуската е вредна за организма на човека.

– Моля ви, не ме сравнявайте с това кой какво е казал.

– Какво е вашето становище, вредна ли е закуската?

– Моето становище е, че ние сме подчинени на биологични часовникови механизми от природата. Сутрин между осем и десет часа разграждаме, в организма ни протича интензивен процес на разграждане. Каквото и да изям, аз знам, че то няма да ми се отрази зле на фигурата. Освен това обаче аз имам нужда да заредя организма си с енергия. Тоест да се чувствам добре и за три-четири часа до обед да мога да върша интензивно своята работа. Със сигурност, ако се нахраня сутринта, това изобщо няма да се отрази негативно на организма ми. Преведено на езика на медицината това означава, че храната, приета по емпиричен път, не вреди. Всичко това значи, че ако аз съм закусила, ще бъда не толкова гладна на обяд. А на вечеря ще ям малко по-малко, за да оставя храносмилателната си система поне дванадесет часа да почива. Тя е една от най-интензивно натоварените системи в човешкия организъм и, ако сутрин между осем и десет часа разграждаме, то нощем между два и три часа ние синтезираме. Тоест тогава с най-висока активност протичат синтезните процеси. В това число синтез на нови мазнинки. Нали има една поговорка: ”Закуската изяж сам, обеда сподели с приятели, а вечерята дай на врага си.” Въглехидратите не могат да се консумират за вечеря. Казваме често: ”Яжте пиците, яжте спагетите, яжте картофите, хляба, питката или ориза за вечеря, защото е по-лесно”. Точно вечерта обаче аз няма да се движа. Трябва да изгоря въглехидратите като енергиен източник. Директно през нощта, към два-три часа ще ги трансформирам в мои тъканни резервни енергийни запаси и това са мазнините.

– Вашият съвет какъв е?

– На закуска – въглехидрати, на обяд – пет дни белтъчни храни, дали ще са за любителите на млечни продукти, дали ще са яйца или месо, няма значение. Вие виждате, че напоследък червеното месо излиза отново като здравословна храна. Ние доскоро го анатемосвахме заради по-високия холестерол. Но аз казвам, че постните червени меса, без видими тлъстини и постната кайма, направена от червените меса говеждо, свинско и така нататък, те в крайна сметка са една здравословна храна. Препоръчвам горещо два пъти в седмицата да ядете риба, два пъти консумирайте постни яденета. Според религията постните дни са сряда и петък, а ние, експертите настояваме тези дни да са понеделник и петък.