Проф. Вили Лилков пред Novinar.bg: Като кмет ще променя София, имам 5 приоритета (СНИМКИ)

„С натрупания през годините опит имам самочувствието, че като кмет ще променя София с облик, какъвто заслужаваме – град на културата, на сигурността, на иновациите и природните красоти“. С тези думи започна срещата на кандидата за кмет на столицата от „Синя София“ проф. Вили Лилков със симпатизанти и приятели в читалище „Пробуда-1946“ в централния софийски кв. „Лозенец“.

На срещата-разговор проф. Лилков навлезе в детайли как смята да промени облика на София, така че да запази древния дух на българската столица в съчетание с европейското бъдеще, което няма алтернатива.

„Всичко е възможно, когато знаеш какво правиш – аз имам пет приоритета, по които работя от години, и които знам как да реализирам, ако бъда избран за кмет на София“, обясни Лилков пред сподвижниците си, след които и кандидатът за кмет на района Цветан Цветков.

Според синият общинар столицата трябва да се превърне в град с високо качество на живот, със сигурност за нейните граждани, привлекателен за инвестиции и не на последно място – със запазена природна красота.

„Казвам природни красоти, но вижте Витоша, в момента тя е загубена за софиянци – лифтовете не работят, пътищата за досег с планината са разбити.

Малко хора знаят, че през София минават 20 реки – те могат да се превърнат в пешеходни трасета, говорим за нови 28 000 кв. метра зелени площи.

Ами къде е балнеологията? Имаме 40 минерални извора с 4 типа вода –с общ дебит 500 литра в секунда. В момента, обаче, едва 30% от този ресурс се използва.

Към темата за чиста и приветлива София попада и почистването на езерото Панчарево, както и изграждането на много чешми и фонтани“, напомни кандидатът за градоначалник.

В тази графа професорът поставя и задачата за построяването на 8 мини ВЕЦ-а, които могат да генерират 8-9 мегавата ток, който години наред при добра поддръжка да захранва няколко квартала.

Отново с грижа за здравето на софиянци проф. Лилков си е поставил за цел подмяната на старите печки, забрана на дървата и въглищата за отопление и поставянето на филтри на комините.

Друг аспект, в който синият общинар вижда поле за действие е опазване на културното наследство на София, като първа стъпка може да е изграждането на модерна концертна зала в центъра.

„В София има 1440 недвижими паметника, само един от тях е от световно културно наследство – Боянската църква, останалите са от национално значение. Те са основа за прекрасен културен туризъм, който си поставям за цел да подпомогна и развия“, не скри Лилков.

Не на последно място професорът постави изграждането на нови детски градини, особено болезнена тема за много родители в София.

„Има решение – общината да предостави терени на частния бизнес, който да строи детски ясли и градини.

По тази линия стигаме до модернизиране на транспорта, изграждането на мрежа от вътрешно-квартални линии с еко автобуси, които да свързват районите с метростанциите, направата на подземни и надземни паркинги, премахването на незаконните гаражни клетки и, по мое настояване, заличаване на паркинга пред парламента, който да се превърне в пешеходна зона“, зарадва феновете си проф. Вили Лилков.

КОЙ Е ТОЙ

Проф. Вили Лилков е една от емблемите на синя София. Член на СДС, съосновател на ДСБ и дълги години председател на градската ѝ организация.

Професор в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”. Съучредител на партия Демократи за силна България (2004). Общински съветник четири мандата от СДС и Синята коалиция. Заместник председател на Столичния общински съвет. Народен представител от 25-и МИР (София) от групата на Реформаторския блок в периода 2014–2017 г.