ПРОГНОЗАТА: Ще има ли червен кабинет?

„Шансът да има кабинет е малък, а и да има такъв, той не може да доведе никакви оздравителни промени на България, тъй като всичко ще се разиграва в рамките на сегашната конституционна схема, която е изчерпана.

Кабинет с третия мандат изначално ще бъде резултат от безценностни компромиси, че няма как да роди някаква стратегическа линия на развитие“, заяви в ефира на Евронюз България евродепутатът от ПЕС Иво Христов.

По думите му, президентът взема суверенно решение на кого да връчи мандата на базата на своя анализ на ситуацията, а не на базата на това коя партия претендира най-гласовито, че е способна да създаде кабинет.

Иво Христов смята, че БСП е единствената партия, която поддържа диалог с всички в парламента:

„Български възход“ е партия без история, родена на последните избори. Номинално Христо Иванов и Асен Василев са представители на две различни партии, но всъщност това е една партия с общ корен, която участва на избори с два различни байрака, с оглед да се покрие по-широко политическия спектър. ПП блъфира  лявомислещите хора с приказки за леви политики с десни инструменти и прочее, но това са предизборни димки.

ДБ, която горе-долу съответства на представата за ляволиберална партия в Западна Европа, претендира, че е твърдо дясна, а в коалицията има и свръхдясно ядро в лицето на ДСБ“, добави Иво Христов.