Прогнози за нови български имена в списъка „Магнитски“

Има нови имена в пореден списък “Магнитски” със санкционирани българи. Той предстои да излезе до края на този месец, каза пред БНТ в събота проф. Гергана Йорданова, преподавател в университета “Джордж Мейсън” в Съединените щати и водещ експерт по финансово разузнаване и пране на пари.

Тя отклони отговора на въпроса колко и кои са лицата в новия списък. Уточни, че последното решение дали списъкът да бъде публикуван сега е на президента Байдън и не изключи това да бъде отложено за следващия президентски мандат. Зависи от натовареността на експертите, които работят по доказателствената част за предложените за санкции лица, хказа тя.

„Откакто съществува глобалният закон, досега е имало само един случай на лице, попаднало в него, след оспорване е било извадено за 3 седмици, но след това е върнато отново“, припомни проф. Йорданова като доказателство, че американските разследващи органи работят много сериозно, преди да публикуват списъка.

„Когато едно лице бъде поставено под санкции, това означава, че за него са събрани силни доказателства, които го уличават в престъпленията, за които е санкциониран. Вероятността държавните служители, които работят по този закон, да са сгрешили, клони към нулата“, отбеляза Йорданова.

Тя поясни, че този списък се допълва на всеки 10 дни с чуждестранни граждани, „зависи от темпото, с което работи Бюрото за контрол на чуждестранните активи на САЩ към Министерство на финансите (OFAC)“.

„България участва в международни схеми за пране на пари, финансиране на тероризъм и пролиферация. Доказателство за това, за жалост, е включването на България в сивия списък на държавите с проблеми в борбата с прането на пари. Тя бе включена в този списък през октомври миналата година. Има разписан детайлен екшън план какво е необходимо да свърши България, тъй като са констатирани редица недостатъци на местното законодателство и на процеса на имплементиране на европейското законодателство в местното. Констатирани са редица слабости в работата на надзорните лица, които трябва да съблюдават превенцията на прането на пари и финансирането на тероризма. Когато българското правителство представи достатъчно убедителни доказателства, че недостатъците са преодолени, вероятно до 1 година България би могла да бъде извадена от сивия списък. Миналата седмица имаше работна среща, на която България представи първите резултати от предприетите мерки съгласно екшън-плана за изваждане от списъка. Резултатите бяха приети положително. Така че процесът на изваждане на страната от сивия списък е вече активиран“, съобщи Йорданова.

Тя посочи, че хората, с които контактува недоумяват „как е възможно, когато едно лице е публично обявено за свързано с политическа корупция, рекет, непотизъм, връзки с лобистки кръгове, мафия, контролиране на съдебната система, да продължава да заема висша държавна длъжност, да бъде активен участник в обществено-политическия живот и да бъде избиран на ръководни постове в партии. „Нещо, което не би могло да се случи в САЩ, поради издигнатото в култ върховенство на закона“, каза професор Йорданова.

В момента санкционирани по закона „Магнитски“ заради корупция са съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, бившият хазартен бос, подсъдим за укриване на данъци у нас и лидер на нов политически проект Васил Божков, бившите министри на ГЕБ Владислав Горанов и на БСП Румен Овчаров, бившият висш служител на спецслужбите Илко Желязков, лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов, който е подсъдим за шпионаж в полза на руснаци, както и бившите директори на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов и Александър Николов.

Санкциите предвиждат блокиране на активите им по света, забрана за влизане в САЩ, както и санкции за онези, които продължават да им сътрудничат.