US pentagon building aerial view at sunset

Програма на Пентагона има същото име като педофилско сборище в сериал на HBO

Пентагонът започва високотехнологична програма, която ще „минимизира когнитивното бреме“ на войниците. Класифицираната програма за над 40 милиона долара с кодово име CARCOSA има същото име като „храма“ в телевизионния сериал на HBO „Истински детектив“, място, където педофилски кръг от средите на елита извършва брутални ритуали на насилие над деца, съобщи американската медия The Intercept и изрази недоумение заради съвпадението на имената.

Името на програмата се появява в новото бюджетно искане на Агенцията за напреднали изследователски проекти на отбраната (DARPA) за фискалната 2025 г. DARPA e водещата организация на Пентагона, финансираща разработването на футуристични оръжия и военни способности.

The Intercept попита защо програмата е кръстена по този начин: „Разбира се, няма доказателства, че CARCOSA на военните е замесена в нещо подобно; но не е ясно защо във време, когато Белият дом е дал приоритет на борбата с „опасните теории на конспирацията“, DARPA предоставя на конспиративната тълпа такава храна“, написа журналистът от The Intercept Кен Клипенщайн. Коментарът вероятно визира реакцията на потребителите в социалните мрежи.

The Intercept е потърсил за коментар DARPA, за да попита дали военната изследователска агенция е знаела за странното съвпадение или дали в агенцията има фен на „Истински детектив“. DARPA не е направила коментар.

Carcosa също така е и измислен град в разказа на Амброуз Биърс „Жител на Каркоса“ (1886). Древният и мистериозен град се вижда само в ретроспекция (след унищожаването му) от герой, който някога е живял там.

Американският писател Робърт У. Чеймбърс взаимства името „Carcosa“ за няколко от своите разкази, включени в книгата от 1895 г. „Кралят в жълто“.

Самата програма CARCOSA на Пентагона е агрегатор, управляван от изкуствен интелект, който има за цел да придобива, сортира и показва информация, която отразява какво се случва на едно бързо променящо се бойно поле.

Съвременното бойно поле е място за „информационни операции“, които се стремят да манипулират това, което врагът вижда и в което вярва. Програмата, според DARPA, ще помогне за „минимизиране на когнитивното бреме върху тактическите кибероператори“. С други думи, главоболие, причинено от повтарящо се претоварване с информация.

CARCOSA означава Cyber-Augmented Reality and Cyber-Operations Suite for Augmented Intelligence (кибер-разширена реалност и кибероперации за разширен интелект). „Разширената реалност“ се отнася до технология, която създава компютърно генерирани изображения, покриващи изгледа на потребителя към реалния свят.

„Кибероперации на DARPA са широк спектър от военни програми, много от които се опитват да подобрят, ако не и да заменят хората с машини“, каза пред The Intercept Ани Джейкъбсен, автор на „Мозъкът на Пентагона: Нецензурирана история на DARPA, американската строго секретна агенция за военни изследвания“.