прокрастинация
прокрастинация

Прокрастинация: Как да повлияем на патологичното отлагане, което ни спъва в живота

Навикът да отлагаме задачите си не се дължи на мързел или ленивост – това е сложна психологическа ситуация, която изисква професионална намеса

Мнозина смятат, че отлагането е част от характера и начина им на живот. Всъщност, ако то изглежда като навик и забавянето на задачите ни води до допълнителен стрес, а и е съпроводено от недостатъчен самоконтрол, ниско самочувствие и липса на мотивация, по всяка вероятност става дума за прокрастинация.  

Самозащитният механизъм се включва в ситуации, които могат да доведат до неприятни чувства, свързани с предизвикателството на ангажиментите. Хората, които са подвластни на него, усещат, че са притиснати и изпитват силни притеснения, а понякога и не са подготвени за това, което трябва да направят. Това е техният начин да преодолеят стресовите моменти, отлагайки непрекъснато задълженията си.

Реално, това не облекчава положението, а само увеличава вината и стреса. Негативните последствия в професионалния и лични живот ги застигат и те не успяват да се справят със задълбочения проблем.

Причини за прокрастинацията

Има много причини, които могат да доведат до прокрастинация.

Често опасенията от неуспех и стремежът към перфекционизъм се оказват съществен фактор.

Перфекционизмът насърчава постиженията, но от друга страна, поставя високо летвата и принуждава хората да се стремят към нереални стандарти. Когато те не могат да бъдат постигнати, разочарованието е налице, засилва се и страхът от грешки.

Недостигът на мотивация е ключова за поведението и има силата да ни спъва, когато трябва да се движим напред към целите си. Тя може да се дължи на неудовлетворение или творчески застой, което със сигурност ще бъде повод да отложите задачата.

Винаги може да откриете техники, с които да внесете нужната промяна и да улесните максимално ежедневието си, и дори да откриете липсващото ви вдъхновение.

Как да повлияете на прокрастинацията

Професионалната намеса е силно препоръчителна, но в ежедневието може да си бъдете от полза с няколко категорични мерки.

Ясни цели

Поставянето на конкретни цели с ясни параметри може да събуди мотивацията ви. Разбира се, за предпочитане е те да бъдат реалистични и постижими.

Работа върху страха

По един или друг начин, трябва да помислите как да сведете напрежението до минимум, което е свързано със страха от неуспех и очакването за лоша развръзка. Овладейте техники за дишане, медитирайте, забавлявайте се, каквото и да е, но елиминирайте лошите мисли.

Потърсете съдействие

Подкрепата от опитен психолог, който може да предложи подход за справяне с проблема, е незаменима.

Може да намерите съдействие и сред приятелския си кръг, семейството и колегите, когато задачите изискват повече ресурс и време. Не се отказвайте от подадената ръка и допускайте външна помощ, винаги когато е възможно.