Прокуратурата не успя да докаже, че Васил Божков е тартор на ОПГ

Няма достатъчно убедителни доказателства, че хазартният бос Васил Божков е ръководил организирана престъпна група. Той ще бъде обвинен за опит за изнасилване, две подбудителства към убийство и подбуждане към умъртвяване, става ясно от съобщение на държавното обвинение. 

От там обясниха, че е приключи разследването по досъдебното производство срещу Васил Божков и още шестима обвиняеми за организирана престъпна група за убийства, опити за убийства, изнасилвания и принуда, изнудване и държане на наркотици.

Материалите от разследването са предявени на лицата и делото е изпратено на наблюдаващите прокурори.

С постановление от 29 март 2024 г. наблюдаващите прокурори са отделили материали от разследването и са ги изпратили на Окръжната прокуратура – Плевен и Районната прокуратура – Благоевград, прекратили са частично наказателното производство, а в останалата му част предстои да бъде внесено в съда.

Наказателното производство е прекратено срещу петима от обвиняемите в частта за ръководството и участието в организирана престъпна група, защото доказателствата не са достатъчно убедителни, допълват от обвинението.

От материалите по делото са отделени тези, които засягат обвинението на Васил Божков и на К. Б. за изнудване, извършено от двамата в съучастие. Тези материали отиват в ОП-Плевен, в чиито район, съгласно обвинението, е извършено престъплението.

Отделени са и материалите, засягащи обвинението на Веселин Б. за държане на наркотици. Те се пращат на РП-Благоевград, в чиито район според обвинението е извършено престъплението.

Отделени са и материалите, които касаят обвинението на Васил Божков за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита. Те се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на СГП.

Предстои внасяне на обвинителен акт срещу:

– Васил Божков за опит за изнасилване; за подбудителство към умишлено убийство на Й. Д.; за подбудителство към умишлено убийство на М. В., което е останало във фазата на опита и за подбуждане към умъртвяване на Б. С.

– Н. С. за извършването на умишлено убийство на Й. Д., подбудител към което е Васил Божков.

Обвинителният акт може да бъде внесен след като изтече срокът за обжалване пред Софийския градски съд на постановлението за частично прекратяване или след като бъде потвърдено или изменено от съда, гласи още съобщението на прокуратурата.