Прокуратурата обясни защо мъчителят на Дебора е бил задържан незаконно

Вчерашното постановление на Старозагорския апелативен съд, че първоначалното задържане за 24 часа на мъчителя на Дебора Михайлова – Георги Георгиев, е незаконно, няма да доведе до освобождаването му от ареста. 

Това обяснение бе принудена да даде Районната прокуратура след медийни публикации, че съдът е обявил за незаконно задържането на Георгиев.

И допълват, че мярката е била взета от Районния съд-Стара Загора с определение от 31 юли 2023 г. и потвърдена от Окръжния съд-Стара Загора.

„До настоящия момент мярката за неотклонение „задържане под стража“ на подсъдимото лице е била многократно предмет на съдебен контрол, като различни съдебни състави в актовете си са мотивирали нейната правилност и законосъобразност и не са установили основания за отмяната ѝ“, посочват от обвинението.

От там уточняват още, че производството, разгледано от Административния съд в града, засяга индивидуален административен акт – Заповед за задържане на лице от 30 юли 2023 г., издадена от полицейски орган.

„Съдебната отмяна на заповедта няма отношение към воденото срещу подсъдимия Георги Георгиев наказателно производство, разглеждано към момента от Районен съд-Пловдив и не оказва влияние върху законосъобразността на взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“, се казва в съобщението на прокуратурата.