Прокуратурата оспори условната присъда на убиеца Жечко Кюркчиев

Прокуратурата във Варна ще протестира условната присъда на шофьора Жечко Кюркчиев от Шумен, който при катастрофа с висока скорост, преди малко повече от година, уби на място 22-годишната Светомира Накева, научи „Труд news“.

Преди два дни Апелативен съд – Варна замени ефективната присъда на Кюркчиев от три години „лишаване от свобода“ на Шуменския съд с условно наказание. Възмутени от условната присъда в четвъртък вечерта в Шумен, въпреки лошото време, десетки граждани и близки на загиналото момиче се събраха на протест срещу съдебното решение.

Прокурорите от Варна са намерили пропуски в работата на апелативните съдии и ще протестират пред Върховния касационен съд присъдата в частта й за условното наказание, научи още „Труд news“. Държавните обвинители са категорични, че заради високата скорост, с която Жечко Кюркчиев е предизвикал фаталния инцидент, той трябва да влезе в затвора. 

Протестът на прокуратурата ще бъде внесен във ВКС след няколко седмици, тъй като първо от Апелативен съд – Варна, трябва да изпратят по официален път на страните по делото условната присъда, заедно с мотивите към нея.