Прокуратурата откри 70 дела „на трупчета“ срещу полицаи и магистрати

Проверка в прокуратурата е открила забавяне или нарушения в над 70висящи досъдебни производства за престъпления от общ характер, извършени от магистрати, лица с имунитет, членове на Министерски съвет, и за престъпления срещу Републиката. Това обясни пред пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, който бе поканен за изслушване, след като представи доклад от проверка за дисциплинарни нарушения, забавяне на срокове по дела от прокурори и следователи, както и бездействие.

Сарафов каза, че заради това е предоставил материали в прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания на прокурори и следователи, като сред тях са административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, както и прокурорът от ВКП Максим Колев. Прокурор Колев е забавил произнасянето по 98 преписки, които на практика са почти всички, по които работи. Сарафов определи това като „системно забавяне на дела“, което не може да бъде толерирано и трябва да получи дисциплинарна санкция.

Общо 7 досъдебни производства, проверки и прокурорски преписки са образувани във връзка с казуса „Осемте джуджета“, а заради откритите нарушения в тях е направено предложение за налагане на дисциплинарни наказания на седем прокурори и следователи.

Още на 25 август Сарафов изпрати тези седем предложения до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за налагане на дисциплинарни наказания на четирима прокурори – Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов, Мирослав Илиев и трима следователи – Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева, по казуса „Осемте джуджета“.

На уточняващи въпроси на Атанаска Дишева от съдийската колегия на ВСС Сарафов коментира, че бившият главен прокурор е злоупотребявал с извършването на лични проверки, които е възлагал на прокурори от Върховна касационна прокуратура. Част от тези проверки бяха извършени спрямо членове на ВСС, припомни той.

„Нямам друга информация за възлагани и извършвани лични проверки извън хиперактивността, проявена от бившия главен прокурор Иван Гешев между май и юни. Към момента няма такива проверки, такива не се извършват във ВКП, а единствено в компетентните прокуратури“, обясни Сарафов.

Той коментира, че през последните години прокуратурата е натрупала системни грешки, които могат и трябва да бъдат решени, като част от решението им вероятно ще се случи с обсъжданите поправки за промени в Конституцията.

„Прокуратурата не може да остане такава, каквато е. Тя трябва да заработи добре, като оценката за това трябва да бъде дадена от обществото, а не от нас самите“, обобщи още и.ф. главният прокурор.