Прокуратурата прекрати делото срещу Асен Василев по сигнал на „Инса ойл“

Сигналът до прокуратурата беше подаден през март миналата година

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу финансовия министър Асен Василев, образувано по сигнал на директора на „Инса ойл“ Георги Самуилов с твърдения, че Василев го е притискал да въздейства на депутата от ДПС и санкциониран за корупция по „Магнитски“ Делян Пеевски и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Това съобщава „Сега“, позовавайки се на информация от държавното обвинение. Сигналът до прокуратурата беше подаден през март миналата година по времето на кабинета на Кирил Петков, в който Василев беше също финансов министър. Прекратяването на разследването, което се е случило през август тази година, е ревизирано и потвърдено от Софийската апелативна прокуратура.

В сигнала си, Самуилов твърди, че след среща на 5 януари 2022 г. с представители на Българската петролна и газова асоциация, вицепремиерът Асен Василев поискал Самуилов да остане в кабинета му. Там му казал да предаде на Бойко Борисов и Делян Пеевски да се откажат от политиката и да си почиват. Самуилов твърди, че отказал. После срещу „Инса ойл“ зачестили проверките от митническите власти, НАП и Държавния резерв.

В прессъобщение от компанията изразиха възмущение, че в свое интервю Асен Василев ги е посочил като една от компаниите, които са били замесени в създаването на паника сред потребителите във връзка с цената на горивата в края на февруари.

За това, че прокуратурата е образувала разследване, се разбра от думите тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков, който обяви, че тогавашният главен прокурор Иван Гешев е разпределил сигнала на Самуилов с резолюция „да се образува досъдебно производство“, без да остави на наблюдаващия прокурор да направи собствена преценка.

Разследването е водено за длъжностно престъпление, извършено от министър, прокуратурата е установила, че наистина „Инса ойл“ е била обект на много проверки. Данъчни ревизии били направени също и на Самуилов, както и на бившата му съпруга. Нито една от ревизиите обаче не е установила нарушения.Асен Василев е разпитан по делото и отрича да е казвал думите, които Самуилов му приписва. Също така в разследването изобщо не е установено, че двамата са се срещнали на 5 януари. Поне в дневниците на финансовото министерство нямало такава следа. Тъй като и от „Легия антимафия“ бил подаден сигнал за такава среща, за която знаел и президентският съветник Пламен Узунов, той също бил разпитан по делото, но отрекъл да има такова нещо.

Прокуратурата приема, че дори да е имало такава среща и Василев да е казал това, за което се оплаква Самуилов, това не е натиск. А интензивните проверки срещу „Инса ойл“, са правени в период на криза с горивата, при това не само срещу „Инса ойл“, но и срещу други търговски дружества.