Прокуратурата проверява дали смъртта на Даная в „Пирогов“ е заради незнание или немарливост

В хода на проверката ще бъдат проверени всички обстоятелства по случая

Софийската градска прокуратура извършва проверка по случая със смъртта на 15-годишната Даная Кулева в болница „Пирогов“, съобщиха от прокуратурата.

Целта на проверката е да се установи дали смъртта ѝ е причинена поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

В хода на проверката ще бъдат проверени всички обстоятелства по случая, включително ще бъдат съобразени извършените до момента две проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

От фондация „Даная“ организираха няколко протеста с искане за оставката на директора на „Пирогов“ до изясняване на случая около лечението на Даная.

15-годишното момиче почина през май 2023 г. в болницата, където е прието заради инцидент, при който е ударило главата си. Даная е страдала от хематологично заболяване.

От  Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ съобщиха преди дни, че са констатирали нарушение в две лечебни заведения при предписването и отпускането на лекарствен продукт по случая с починалата Даная.