Прокуратурата разследва сигнал за нарушения при обществена поръчка в МВР по времето на Демерджиев

Прокурорската преписка е образувана в СГП на 10 август 2023 г.

Софийската градска прокуратура проверява сигнал, подаден от МВР, в който се съобщава за евентуално извършено престъпление от общ характер от предишен министър. Данните се съдържат в одитен доклад. Името на министъра не се съобщава, по информация в медиите става дума за периода, когато начело на МВР е бил Иван Демерджиев. Той обаче не е подведен под отговорност, се разбира от съобщението на СГП.

Прокурорската преписка е образувана в СГП на 10 август 2023 г. Наблюдаващият прокурор е възложил извършване на проверка по реда на Закона за съдебната власт на Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщиха още от държавното обвинение.

Финансовата инспекция е приключила със становище, че възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) е изменил договор, без да са налице обстоятелства за това, с което е нарушена разпоредбата на чл. 116 от Закона за обществените поръчки.

Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че са налице данни за евентуално извършено престъпление от общ характер и на базата на сигнала и на доклада на АДФИ е образувал досъдебно производство.

Разследването се води за това, че в периода от декември 2022 г. до юни 2023 г. длъжностно лице е извършило безстопанственост, от която са последвали значителни щети за МВР в размер на 81 млн. лв. По наказателното производство няма лице, което да е привлечено в качеството на обвиняем. Разследването по случая продължава, допълват от СГП.

Иван Демерджиев бе министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Янев. После беше вицепремиер и министър на вътрешните работи в последните две служебни правителства на президента Румен Радев.