Прокуратурата спря разследването срещу Киро Канадеца

Софийската районна прокуратура прекрати досъдебно производство за декларацията за гражданство, подадена от бившия министър-председател Кирил Петков, получил прякора Киро Канадеца.

Това съобщиха от държавното обвинение. Става въпрос за декларацията за гражданство на бившия премиер, по която вече веднъж през 2021 година беше прекратена проверката. През май тази година разследването беше възобновено и това стана повод бившият главен прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на Петков.

„Досъдебното производство e било образувано с постановление от 31.05.2023 г. от прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП) за това, че К.П. е затаил истина за наличие на двойно гражданство. Първоначално Софийска районна прокуратура постанови отказ за образуване на досъдебно производство по случая заради липса на извършено престъпление по смисъла на НК.

Тогава отказът беше потвърден от Софийска градска прокуратура и от Апелативна прокуратура-София. След като досъдебното производство беше образувано от ВКП и изпратено в СРП, са извършени множество действия по разследването. След доклад на събраните материали, наблюдаващите прокурори са преценили, че не е налице извършено деяние по смисъла на чл. 313, ал. 1 от НК и досъдебното производство е прекратено“, гласи съобщението на прокуратурата.

Казусът с двойното гражданство стигна и до Конституционния съд, който постанови, че указът на президента Румен Радев за назначаването на Петков за служебен министър на икономиката през 2021 година, е противоконституционен.

Конституционният съд беше сезиран от депутати от ГЕРБ-СДС с искане за частично обявяване на противоконституционност на указа на Румен Радев за назначаване на служебния кабинет, от който Петков беше част.

Петков беше назначен за служебен министър на икономиката на 12-ти май 2021 година.

Според българската Конституция министър не може да заеме този пост, ако има двойно гражданство. При встъпването си в длъжност, Петков е подписал документ, който удостоверява, че отговаря на критериите да заеме поста. Той многократно е казвал, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство през април тази година, както и че към момента, в който е подписал декларацията е бил със съзнанието, че не е канадски гражданин.