Прокуратурата в Битоля пак погна българин

Прокуратурата в Битоля повдигна обвинение срещу срещу ръководителят на българския клуб „Иван Михайлов“ Любчо Георгиевски за предизвикване на омраза, раздор или нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа, както и за разпространение на расистки и ксенофобски материали чрез компютърна система.

В обвинението се казва: „Обвиняемият, като упълномощено лице на Сдружение „Културен център Иван Михайлов“, с намерение да накърни чувствата на членовете на еврейската общност, е разположил ползваното от сдружението пространство именно в т.нар. Еврейски квартал в Битоля, тоест на същата улица, където се намира сградата, известна като „Пионерски дом“, в която преди Втората световна война се е помещавало Сдружението на младите евреи „Хашомер хацеир“.

„Това пространство беше тържествено открито за ползване от членове на Сдружение „Културен център Иван Михайлов“ на 16 април 2022 г. – деня на Шабат и първия ден на Песах – един от най-големите еврейски празници“, казват от прокуратурата.

„С цел популяризиране на живота, идеологията, реабилитация и осветяване на образа и делото на Иван Михайлов, което е декларирана цел в Устава на сдружението, подсъдимият е допуснал на входа на помещението да бъде поставена табела с цитат. от Иван Ванчо Михайлов, отричащи уникалността на македонската нация“, допълват те.

„Като администратор на фейсбук страницата на Сдружението, подсъдимият непрекъснато публикува публикации, отричащи уникалността на македонския народ и език и историческата роля на борците от националноосвободителната антифашистка война 1941-1945 г. за създаване на независима македонска държава“, допълва прокуратурата.