Прокурор отсече: Няма ОПГ по „Барселонагейт“

По делото „Барселонагейт“, по което се разследва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, няма данни за организирана престъпна група (ОПГ) за пране на пари. А наблюдаващият прокурор Стефан Христов трябва да бъде сменен, защото за него има съмнения, че е предубеден.

Това са изводите на апелативния прокурор Людмил Коюмжиев, който е прегледал преписката като горна инстанция, след като ревизия, наредена от и.д. главният прокурор Борислав Сарафов, установи нарушения в разследването – дълги периоди, в които по него не е работено, а после моменти на странна активност, съвпадащи с времето, когато като главен прокурор Иван Гешев се закани да измете политическия боклук и демонстративно скъса оставката си.

Постановлението на прокурор Коюмджиев от 24 юли т.г. беше публикувано от bird.bg. Очаква се официалната позиция на Софийската апелативна прокуратура.

В документа не е описано какви доказателства са събрани. Но пък категорично се заявява, че „в хода на разследването до този етап не са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл. 321 от НК (организирана престъпна група, б.а.) от конкретно лице или лица, което/то да са участвали в организирана престъпна група – структурно трайно сдружение от повече от три лица с цел да се вършат съгласувано в страната и чужбина престъпления по чл. 253, ал. 1 от НК (пране на пари, б.а.)“.

В крайна сметка апелативният прокурор нарежда Христов да бъде отведен. Според Коюмджиев индивидуалната преценка на колегата му по делото е била такава, „че е довела до компрометиране на делото. Било е допуснато от негова страна да не се извършат в срок всички необходими и възможни действия по разследването и установяването на обективната истина“.

На мястото на Христов градският прокурор Илиана Кирилова трябва да определи екип от прокурори, който да изготви план за провеждане на разследването. На новите наблюдаващи прокурори е указано да преценят дали трябва да бъде сменен следователят по делото и дали трябва да се разследва организирана престъпна група, се вижда още от постановлението.

Случващото се по образуваното преди близо 3 години и дълго държано на трупчета разследване „Барселонагейт“ не е неочаквано. След уволнението на Гешев и ревизията на делото срещу наблюдаващия прокурор започна дисциплинарно производство. Има и проверка дали е нарушил трудовото законодателство, карайки служители да работят и в събота по казуса.

Междувременно след известно протакане в парламента Бойко Борисов сам се отказа от депутатския си имунитет, поскан от Гешев малко преди уволнението му, след като вече беше развалил отношенията си с ГЕРБ. Отказът на Борисов вече е в Софийската градска прокуратура, казаха от държавното обвинение за „Сега“.

Така на практика прокуратурата вече има картбланш да обвини Борисов за пране на пари. Той обаче едва ли скоро ще получи призовка, след като тепърва ще има нови наблюдаващи прокурори, които ще трябва да се запознаят със събраните доказателства и да преценява има ли организирана престъпна група за пране на пари.