Прокурорката с „пръскачките“ се издъни – пак не стана съдия

Зам.-шефката на закритата Специализирана прокуратура Евгения Щъркелова не успя да стане съдия и от втори опит, макар и да спечели дело срещу Висшия съдебен съвет заради първия му отказ да я преназначи без конкурс.

През октомври м.г. Върховният административен съд отмени отказа на Съдийската колегия да преназначи Щъркелова и върна казуса отново в съвета. Той обаче сезира петчленен състав на ВАС, но той прие жалбата за недопустима. Така топката отново се върна в полето на Съдийската колегия на съвета и той разгледа казуса във вторник, съобщи „Лекс“.

Председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Драгомир Кояджиков заяви, че мнозинството в комисията предлага заявлението на бившата спецпрокурорка да бъде оставено без разглеждане, защото законът е променен и беше премахнат т.нар. кариерен бонус, от който тя опитва да се възползва и да стане съдия без конкурс. Атанаска Дишева и Олга Керелска обаче му обясниха, че в случая е приложим законът, който е бил в сила, когато Щъркелова е подала заявлението си за преместване.

Но при все това и те няма да подкрепят преназначаването ѝ в Софийския градски съд с мотивите си от миналата година – имало е достатъчно места в спецпрокуратурата, където Щъркелова би могла да бъде преместена, както и че когато прокурор иска да стане съдия, трябва да мине през конкурс. Така Съдийската колегия на ВСС за втори път единодушно отказа да преназначи Щъркелова в градския съд.

След закриването на спецпрокуратурата, Щъркелова беше преназначена във Военната прокуратура в София, където да чакаше и решението на ВАС по молбата си да стане съдия.

Коя е Щъркелова

Тя нашумя като наблюдаващ прокурор по делото „НАПлийкс“ за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция. По това дело Щъркелова взриви социалните мрежи, след като обяви плана на хакерите да дестабилизират държавата, като включат поливните пръскачки на парламента в неподходящ момент.

„Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашия парламент да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система!“, каза тогава Щъркелова.

Прокурорката, която напира към съда, няма никакъв съдийски опит. Преди да бъде избрана за зам.-шеф на спецпрокуратурата през юли 2020 г., Щъркелова е редови спецпрокурор от 2019-а. По-рано е прокурор на районно ниво в София.

По времето, когато кандидат-съдийката става спецобвинител, спецпрокуратурата се ръководеше от настоящия главен прокурор Иван Гешев.