Промени в движението по „Хемус“ около новогодишните празници

Ето какви са те

Нова организация на движение по магистрала „Хемус“ заради очаквания интензивен трафик около Нова година.

На 29 декември от 12 ч. до 20 ч. и на 30 декември от 8 ч. до 14 ч., се въвежда промяна в организацията на движението и временно се спира преминаването на тежкотоварните камиони над 12 т в посока Варна по участък от АМ „Хемус“ между 30-и до 47-и км, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Ограничението е поради очаквания засилен трафик за предстоящите три почивни дни за посрещането на новата 2024 г. и ремонтно-възстановителните работи в тунелите „Топли дол“ и „Правешки хановe“.

Тежкотоварните автомобили ще се пренасочват по обходен маршрут от пътна връзка „Витинска река“, при 30-и км, по път I-1 София – Ботевград и път II-17 до пътен възел „Ботевград“ (при 47-ми км), от където ще продължават пътуването си по АМ „Хемус“.

В зависимост от метеорологичните условия и натовареността на движението и при необходимост е възможно преминаването на МПС над 12 т да се ограничи и в участъка от п. в. „Правец“ (при 52-и км) до пътен възел „Осиковска Лакавица“ (при 60-и км). Обходният маршрут ще е по път I-3.

На 1 януари 2024 г. от 11 ч. до 20 ч. за всички видове превозни средства, пътуващи от София към Варна, ще бъде ограничено движението по участъци от АМ „Хемус“ в района на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“.

Целта е в последния почивен ден за пътуващите от Варна към София да бъдат осигурени по две ленти в тунелните тръби. Шофьорите тръгнали към Ботевград и Варна ще бъдат пренасочвани по обходен маршрут – от пътна връзка „Витинска река“ по път I-1 и път II-17, а при п. в. „Ботевград“ ще продължават по АМ „Хемус“. При п. в. „Правец“ движението ще се пренасочва по път I-3 и при п. в. „Осиковска Лакавица“ ще продължава по автомагистралата.