Промените в Изборния кодекс позлатиха вота на 2 април

Заради промените в Изборния кодекс за организацията на предстоящите на 2 април избори ще бъдат командировани над хиляда души в чужбина. “Това вероятно би оскъпило изборите“, заяви служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция, на която представи своя екип и очерта основните външнополитически приоритети на България в рамките на служебното правителство.

„На първо място поставяме организацията на изборите в чужбина. В тези избори ще бъдат ангажирани всички структури в МВнР. Искаме всички български граждани в чужбина да могат да упражнят правото си на глас“, каза  министърът.

В промените в Изборния кодекс, които бяха прокарани от ГЕРБ, ДПС и БСП, вече фигурира изискването във всяка секционна избирателна комисия в чужбина ЦИК да назначава по един държавен служител. Служителите пък трябва да бъдат предлагани на ЦИК от министъра на външните работи. Поради тази причина изборите на 2 април ще бъдат по-скъпи.

Предвижда се за организацията на изборите извън страната да бъдат отделени 8 млн. лв., съобщи Милков и припомни, че за миналите избори отделената сума е била около 6 млн. лв.

Министърът обясни, че по-високата цена се дължи на различни разходи, свързани с командировките, но също и на двойното увеличение на възнагражденията на служителите на секционните избирателни комисии, както и на по-големия брой хора, които ще бъдат командировани.