Прости дейности лекуват депресията също толкова ефективно, колкото терапия

Много видове физически дейности носят толкова големи ползи, колкото терапията, когато става въпрос за лечение на депресия

Когато ви връхлети вълна от депресия, физическата активност вероятно ви звучи като последното нещо, в което бихте искали да се впуснете. Но ново проучване открива, че това може да е от решаващо значение, за да се почувствате по-добре.

Много видове физически дейности – включително ходене, джогинг, йога, тай чи, аеробни упражнения и силови тренировки, носят толкова големи ползи, колкото терапията, когато става въпрос за лечение на депресия.

„Депресията засяга между 10% и 25% от хората. Тя вреди на благосъстоянието повече от дълговете, разводите или диабета“, казва водещият автор на изследването д-р Майкъл Ноетел, старши преподавател в Училището по психология към University of Queensland в Австралия.

„Все пак само половината от хората с депресия получават някакво лечение,“ допълва той за CNN.

Изследователите са анализирали данни от 218 проучвания за физически дейности и депресия, включващи повече от 14 000 души. Те стигат до извода, че ползите от упражненията създават добра възможност за лечение, казва Ноетел.

Резултатите съвпадат с доказаните ползи от физическата активност при много други проучвания, смята д-р Адам Чекруд, асистент-професор по психиатрия в Yale School of Medicine и съосновател на компанията за психично здраве Spring Health.

Негово проучване от 2018 г. сред повече от 1.2 милиона американци показва, че тези, които спортуват, могат да се похвалят с по-добро благосъстояние и психично здраве.

И двете изследвания дават увереност на страдащите от депресия, че физическата активност е добър подход за лечението й, наред с други възможности, включително терапия и медикаменти, казва Чекруд.

„Нито едно от тези лечения не е панацея. Но като се има предвид колко изтощително е да страдаш от депресия, на почти всички пациенти трябва да се предложат както упражнения, така и терапия“, посочва Ноетел.

Всякакви упражнения са по-добри от никакви

Проучването установява, че повече упражнения и по-висок интензитет на тренировки са по-добри, но не е необходимо да започнете да тренирате като професионален спортист.

„Няма значение колко тренират хората, по отношение на сесии или минути на седмица“, казва Ноетел. „Също така няма значение колко дълго продължава тренировъчната програма.“ Интензивността на упражненията прави най-голяма разлика, но дори ходенето оказва влияние, допълва той.

Всяко упражнение е по-добро от никакво, но ученият препоръчва да си поставите няколко предизвикателства. „Открихме, че е много по-добре да имате ясна програма, която има за цел да ви тласне напред поне малко“, казва той.

Проблемът с мотивацията

Много хора се борят с намирането на мотивация за спорт, а добавянето на депресия към тази битка може да направи старта още по-труден. Поставянето на цели и проследяването на активността изглежда не помагат, според проучванията, анализирани от Ноетел.

Но можете да откриете вдъхновение, като се присъедините към фитнес група или използвате услугите на личен треньор. Върши работа дори това да помолите любим човек да отиде на разходка с вас, добавя ученият.

И независимо дали вашето нещо са тренировките с тежести или ходенето, трябва да ги направите приятни, за да продължите с режима.

„Бъдете добри към бъдещото си аз, като направите упражненията възможно най-лесни и привлекателни. Например, слушайте аудиокнига, докато тренирате“, казва експертът.

Колкото повече се наслаждавате на тренировката, толкова по-уверено ще преодолявате липсата на мотивация, което означава, че ще е по-вероятно да се придържате към режима си, според проучване от 2015 г.

„Бъдете добри към себе си, ако ви е трудно – винаги забравяме колко лесно животът пречи на плановете ни, така че създайте и резервен вариант, сякаш щастието ви зависи от това… защото е така“, казва Нотел.