Простреляното във Враца дете вече е изведено от реанимацията на „Пирогов“

2-годишното дете, което беше транспортирано до „Пирогов“ с хеликоптер от Враца и оперирано по спешност след огнестрелно нараняване, вече е изведено от реанимация. Toва съобщиха от пресцентъра на многопрофилната болница.

На 13 април тази година детето беше транспортирано след прострелване в главата с въздушна пушка. В момента, в който състоянието му позволи, екипът на проф. Габровски го оперира по спешност.

Пироговските неврохирурзи извадиха проектила от мозъка на детето, което спомогна състоянието му да се стабилизира по-бързо. След операцията детето беше настанено за интензивно лечение и активно наблюдение в детската реанимация на университетската спешна болница „Пирогов“ в продължение на повече от 2 седмици.

 

Към момента 2-годишното дете е настанено в Детската неврохирургия на „Пирогов“. Огнестрелното нараняване, заради което беше транспортирано детето, е изключително тежко. Проникващите огнестрелни наранявания са с много висок процент смъртност и спасяването на живота на такъв пациент е голям медицински успех, посочват от многопрофилната болница.

Тежкият инцидент с детето стана на 13 април по време на игра в кв. „Кулата“ във Враца. Първоначално родителите казаха, че то е паднало от столче. При преглед в болницата със скенер обаче се установи, че има сачма в главата.