Протест блокира пътя Карнобат-Шумен

Жители на няколко села и на гр. Сунгурларе излязоха днес да защитят правото си да пътуват безопасно. Близо 200 души блокираха за около час пътя Карнобат-Шумен в участъка на село Вълчин. Жителите настояват за пълно обновяване на пътната настилка в участъка с. Прилеп-с. Вълчин-гр. Карнобат, която е силно компрометирана.

Второкласният път извежда движението от Ришкия проход и по него преминават хиляди леки и тежкотоварни автомобили.

Заради лошото му състояние колите не могат да се движат с повече от 30 км в час, тъй като дупките по пътния участък са огромни, а на места заемат почти цялото платно.

Критичната пътна отсечка е опасна за здравето и живота на пътуващите по нея, заявяват представители на местната власт, които също участваха в протеста.

Движението е натоварено, и на тази отсечка вече са се случвали пътни инциденти, но не заради невнимание на шофьорите, а именно заради лошото състояние на пътя, твърдят протестиращите.

Те не са съгласни с обещанията на Агенция пътна инфраструктура за изкърпване на участъка, а искат цялостно обновяване.

Протестиращите са разпратили исканията си до Министерството на регионалното развитие, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Европейския център за транспортни политики.

След анонса на днешният протест от Агенция „Пътна инфраструктура“(АПИ) вчера съобщиха, че през август е планирано изкърпване на над 40 хил. кв. м от второкласния път Шумен – Карнобат през Ришкия проход.

С изкърпването ще бъде подобрено състоянието и на отсечката на територията на община Сунгурларе, преминаваща през селата Прилеп, Лозарево и Вълчин, коментират от АПИ. Оттам припомнят, че за осигуряването на безопасността на движение през май са изкърпени над 2 хил. кв. м от пътната настилка.

Второкласният път е с интензивен трафик и програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда основен ремонт на 90 км. От тях 47 км са на територията на област Бургас, а останалите около 43 км са в област Шумен. Целта е трайно подобряване на експлоатационното състояние на отсечката, носимоспособността на пътната конструкция и отводняването, уточняват от АПИ.

В момента се изработва техническия проект за ремонт на пътя. Договорите с проектантите са подписани през октомври и ноември 2022 г.

Проектът се разработва в три етапа. Към момента са извършени проектантско-проучвателните работи за първия междинен етап. Предстои те да бъдат приети след разглеждането им от Експертен технико-икономически съвет в АПИ, планиран за септември.

Предвижда се техническият проект да бъде готов в началото на 2024 г. След изработването му ще бъде проведена екологична процедура и тръжни процедури по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители на строително-монтажните работи и на строителния надзор.

Прогнозният срок за започване на основния ремонт на трасето е 2025 г.

За осигуряване безопасността на движение по второкласния път до реализацията на основния ремонт Областно пътно управление – Бургас ще продължи да поддържа отсечката чрез текущи дейности, уверяват от АПИ.