Supporters of the opposition 'Serbia Against Violence' (SPN) attend a protest, after the SPN alleged major election law violations in the Belgrade city and parliament races, in Belgrade, Serbia, December 24, 2023. REUTERS/Marko Djurica

Протестите в Белград ескалират, готвят се нови блокади (ВИДЕО и СНИМКИ)

Измина поредна вечер на напрежение в западната ни съседка

И тази вечер центърът на Белград беше блокиран от протест. Опозиционната формация „Сърбия срещу насилието“ настоява, че управляващите са фалшифицирали изборите на 17-ти декември.

Сръбската прогресивна партия, която спечели убедително, отрича нередности. Мисията на международните наблюдатели също заяви, че изборите не са били справедливи.

Сред посочените нередности са пълната медийна подкрепа за управляващите, влиянието на президента Александър Вучич и купуването на гласове. Шествието във вторник премина мирно.

По-рано Вучич заяви, че демонстрациите няма да имат резултат, тъй като властта в страната се сменя чрез избори, а Русия обвини западните страни, че подклаждат напрежението.

След сблъсъците с ранени в неделя, към недоволството се присъединиха и студенти с блокади на движението.

„Натиск. Постоянен натиск – това е ключовото при тези обстоятелства. Това не е мач от един рунд, предстои и още борба. Сега съжалявам, че в миналото безсмислено бойкотирахме изборите. Това беше пропиляно време“, коментира бившият президент на страната Борис Тадич.

Кореспондентът на БГНЕС в Белград Ели Юрукова заяви в предаването „Здравей, България” по NOVA, че за днес в сръбската столица са планирани два протеста. По обед започва този на студентите, а вечерта – на опозиционния блок, към който се присъединяват и много граждани.

Демонстрации има и в много други градове. „Медийното затъмнение продължава. Телевизиите с национален обхват почти не съобщават за протестите”, разказа още Юрукова.

Тя отбеляза още, че международната общност не е реагирала достатъчно остро на случващото се в западната ни съседка. „Имам чувството, че тя е доволна от Вучич, който се държи като истински диктатор в самата Сърбия“, посочи кореспондентът.