ПРОВАЛ: Даниел Лорер става еврокомисар, ама друг път

Даниел Лорер става еврокомисар, ама друг път, България си намери човек… „От Европейската комисия съобщиха, че са интервюирали кандидатите за еврокомисар на българското правителство – Даниел Лорер и Илиана Иванова. В резултат решихме да предложим на Съвета и на Европейския парламент назначаването на госпожа Илиана Иванова за поста комисар. Тя ще отговаря за иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта“, се казва в изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, предаде БНТ.

В Туитър Илиана Иванова благодари на председателя на ЕК за избора.

Илиана Иванова e член на Европейската сметна палата и беше номинацията на ГЕРБ-СДС за български еврокомисар. От 2007 г., когато Борисов стана столичен кмет, Иванова е общински съветник в София. През 2009 г. става депутат в Европейския парламент в групата на Европейската народна партия (ЕНП), където влиза чрез листите на ГЕРБ. През 2013 г. премнава на работа в Европейската сметна палата, където работи и досега.

СРЕЩИ В БРЮКСЕЛ

До края на година може да дойде второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, който е в Брюксел, където се срещна с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен. Европейската комисия отпусна първите 2,7 млрд. лв. в края на 2022 г.

Министър-председателят изрази надежда, че до няколко месеца ще се навакса със забавянето на законопроекти и реформи, които са необходими за изпълнението на плана за възстановяване. „Обсъдихме международните приоритети – Шенген, еврозоната, защита от мигрантите на европейската граница, помощта за Украйна и подкрепата във всяко едно отношение. Всичко това са европейски теми и България ще има подкрепа навсякъде, където има нужда“, съобщи още Денков за проведените срещи.

Той даде пример със защитата на границата, за която бяха отпуснати вече 45 млн. евро, които през следващите месеци ще бъдат включени в техника, ще бъдат поканени експерти от Европа, така че да бъде създадено звено в България, което да координира дейността по защита от миграцията в ЕС.

„Въпросът за референдума на „Възраждане“ е вътрешен. За еврозоната говорихме обстойно. Нашето правителство е свързано с ясен ангажимент да продължим в тази посока. Има няколко законопроекта, които трябва да се приемат. Обсъдихме как бихме могли да улесним процеса и хората да разберат, че няма да има сътресения“, заяви Денков.

Утре българският премиер ще се срещне и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

При първото си пътуване до Брюксел в качеството си на министър-председател Николай Денков ще участва на 29 и 30 юни в заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. От една година там се явяваше президентът Румен Радев в качеството си на съставител на служебно правителство.