ПРОВАЛ: Прекратиха делото за пачките и кюлчетата на Бойко Борисов

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването по прословутия казус със снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето на спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция в „Бояна“. Това съобщава „Биволъ“, като цитира прокурорското постановление от 10 май т.г. и пуска факсимиле на 4 от 33-те му страници. От тях не става ясно с какви мотиви се е произнесъл наблюдаващият прокурор. „Биволъ“ не цитира името му.

„Сега“ опита да потвърди информацията през прокуратурата, но до момента безуспешно.

С прекратяването на делото наблюдаващият прокурор е постановил и „да бъдат върнати на началника на НСО (или оправомощен от него представител на службата) два броя нощни шкафчета, идентични (един и същ модел), и двете на цвят „слонова кост“.

Ако се съди от информация от този март, наблюдаващ прокурор е Ивайло Петров, който не и избран на случаен принцип, както изисква законът.

В изтеклите части от постановлението са описани „общо седем снимки, на които се вижда стая, обзаведена като спалня – с легло и нощно шкафче, върху което е поставен предмет, наподобяващ пистолет, и легло, върху което лежи мъж, който прилича на Бойко Борисов“.

Преписката под номер 10019/20 г. на СГП е образувана на 16 юни 2020 г. след самосезиране по информация в медиите. Първоначално за наблюдаващ прокурор на случаен принцип е определена Боряна Бецова, но в началото на юли са назначени още двама прокурори, този път без случаен подбор – Вихра Попхристова и Ивайло Петров. И двамата са били командировани скоро преди това от по-ниско ниво – Софийската районна прокуратура (СРП).

С постановление от 29 юли 2020 г. тримата прокурори образуват досъдебно производство, което се води за незаконно използване на специални технически средства и за използването на снимките, за да заблудят орган на съдебната власт, т.е. престъпление против правосъдието. Точно образуването на делото по тези „екзотични“ текстове от НК, а не за някакво корупционно деяние, например за корупция, вероятно сега води и до прекратяването на делото.

На 6 октомври 2020 г. Борисов е разпитан по делото от прокурорите Петров и Попхристова. В хода на разследването от екипа наблюдаващи прокурори остава единствено Ивайло Петров, тъй като Попхристова е върната обратно в СРП, а Бецова е командирована на по-високо ниво – в Софийската апелативна прокуратура.

Експертизи установиха, че част от банкнотите от снимките са истински. Не стана ясно дали прокуратурата изобщо установи кой е снимал – т.е. кой се крие зад митичната фигура на Мата Хари, която според Борисов го е снимала.

Постановлението за прекратяване е изпратено и до Върховната касационна прокуратура, се вижда още от документа. То би могло да бъде ревизирано от Софийската апелативна прокуратура.

Въпреки прекратяването на това производство, пряко свързано с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в прокуратурата остава да виси делото „Барселонагейт“. Държавното обвинение отрича да го държи на трупчета и обяснява, че по него има да се превеждат много материали, постъпили от чужбина, а предстои да се назначават и счетоводни експертизи.