ПРОВАЛ в Novinar.bg: Корнелия връща празен мандат!

Връщаме третия мандат в понеделник на президента. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента след съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и на ПГ на „БСП за България“, предаде репортер на Novinar.bg.

Тя допълни, че остават отворени за разговори, които са важни за България и за българския народ, с всички.

По-рано днес на поканата на БСП за лидерска среща във връзка с третия мандат за съставяне на правителство се отзоваха само три парламентарно представени политически сили – ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“. От „Продължаваме Промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ) и „Възраждане“ не дойдоха на разговор.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че са направили всичко възможно, което се очаква от тях, търсили са диалог и съгласие по четири приоритета, които да обединят политическите сили. Търсихме решение за излизане от кризите, в които се намираме, и най-вече от политическата криза, отбеляза тя.

Подходихме различно, поканихме всички лидери на парламентарно представени партии на разговор, някои от тях се отзоваха, други от тях решиха да не участват – това е техен избор, макар че поражда много въпроси, коментира Корнелия Нинова.

Попитана кой ще носи отговорност за това, че няма правителство, тя отговори, че това ще прецени българският народ на предстоящите избори. Внушението, че за това би бил виновен третият мандатоносител, който и да е той, е манипулация, заяви тя. По думите ѝ отговорността е преди всичко на първия, на втория, разбира се, и на третия, но след като първият и вторият не успяват, едва ли отговорността трябва да се носи от третия.

Показателно е, че всички парламентарно представени партии декларирахме, че Планът за възстановяване и устойчивост е най-важна задача за бъдещето на България, и в същото време парламентарни партии не се явиха на разговори как да съставим правителство, за да има редовен парламент, който да приема тези закони, коментира още лидерът на БСП. Търсете отговорност от тези, които не пожелаха дори разговор, независимо какъв щеше да е изходът, допълни тя.

На въпрос във връзка с думи на Асен Василев и Христо Иванов, които съзряли коалиция между БСП и ГЕРБ за бъдещо управление в следващ парламент, Нинова отговори, че от БСП са съзряли такава коалиция между тях и ГЕРБ и са я нарекли „коалиция на войната“. Те не се гнусяха да гласуват нови самолети, износ на оръжие за Украйна, да няма бюджет за 2023 г., и тогава не беше проблем за тях да гласуват с ГЕРБ, заяви тя. Не приемаме етикети, гледайте и съдете за нас по действията, а не по думите и по внушенията, добави лидерът на БСП.

Попитана, след като Бойко Борисов днес е дал заявка, че може би ще преразгледат решението на ГЕРБ за неподкрепа на БСП, дали левицата е готова на реципрочна мярка, Корнелия Нинова каза, че решението на ГЕРБ и на Борисов си е тяхна работа. В този момент ние не обсъждаме такава реципрочна мярка, но не се месим в решенията на други партии, добави тя.

На въпрос дали не е разумно да се забави връщането на мандата, както е постъпила в предишен парламент, заради съдебната реформа, Нинова коментира, че тогава са понесли много упреци и е бил важен момент за приемането на бюджета. Връщаме мандата на президента, в неговите правомощия и отговорност е да задържи работата на парламента толкова, колкото прецени, допълни тя.

Отиваме на избори, казвам със съжаление, защото България нямаше нужда от това, коментира Нинова. По думите ѝ какво ще стане на самите избори и след тях – решават българските избиратели.

Що се отнася до лявото ново обединение – няма да ги коментираме, докато те не се изяснят какво са, каза още Нинова в отговор на въпрос.