Проявено ли е насилие над 104-годишна пациентка в болница във Видин

104-годишна жена е връзвана за крайниците, докато е била на лечение в болница във Видин. Това твърдят нейни близки, които не са били допускани на свиждане по време на престоя й в лечебното заведение.

След като жената е изписана, близките ѝ видели синини по тялото ѝ. Пациентката била настанена в отделението по вътрешни болести на 17 април.

В ефира на „Здравей, България” внукът на пострадалата Емил Трифонов разказа, че жената е оставена в лечебното заведение без придружител. Близките ѝ получавали само сведения за състоянието ѝ, тъй като свиждания нямало. „След като я изписаха, тя беше отслабнала. Видяхме, че на китките и по краката ѝ имаше синини. Когато майка ми е пристигнала в болницата при изписването, видяла, че едната ѝ ръка е била вързана”, каза Трифонов. Той добави, че жената се е оплакала от престоя си в лечебното заведение.

Д-р Богдан Томов, заместник-директор на лечебното заведение, обясни, че пациентката на моменти е била психомоторно възбудена. „Взети са мерки за временно физическо ограничаване, за да може да се проведе лечението”, каза той. По думите му кожните промени, за които се твърди, че са вследствие на връзване, не отговарят на локализацията на местата, които са били обект на лечение. „Най-вероятно това се дължи на кожни и трофични промени, свързани с тежки придружаващи заболявания. Болната е лекувана по медицински стандарт и обвиненията са несъстоятелни”, категоричен е Томов.

Прокуратурата във Видин се самосезира по случая. Възложено е извършването на проверка от РУ-Видин, като се снемат сведения от всички запознати със случая лица, включително от медицинския персонал и лекарите. Разпоредено е да се изиска цялата медицинска документация от болницата, да се установи състоянието на възрастната жена към момента, в който е приета в болница и след изписването, да се изиска информация от ИА „Медицински надзор“ дали по случая се извършва проверка в агенцията и какви са резултатите, съобщават още от прокуратурата.