Психичноболен преби медицинска сестра в Бургас, тя съди болницата

Маргарита Хаджирусева е медицинска сестра с 24-годишен стаж

Пациент от Центъра по психично здраве е нападнал медицинска сестра и е счупил ръката ѝ. Случаят е от миналата година, а към днешна дата жената съди болницата.

Тя решава да разкаже за случилото се на фона на трагедията отпреди седмица, когато мъж с психични проблеми в Бургас нападна и уби майка си. И в двата случая нападателите са дългогодишни пациенти на Центъра за психично здраве в града, редовно хоспитализирани.

Маргарита Хаджирусева е медицинска сестра с 24-годишен стаж, като през последните осем работи в Центъра по психично здраве. Разказва през сълзи, че добре е съзнавала риска в професията си. Напуска лечебното заведение миналата година, след като е нападната от пациент, многократно настаняван за лечение там.

„Сега работя за 300 лева по-малко, но имам чувството, че съм преродена”, споделя тя по Нова телевизия.

В деня на нападението Маргарита спасява живота на пациент, който страда от тежка форма на шизофрения. Намерила го припаднал в стаята и глътнал езика си.

Беше бял-син и вдървен, краката му стърчаха напред. Аз за секунди инстинктивно си извадих химикала и му помогнах. Той се освободи и скочи. Гони ме в продължение на 40 секунди по коридора, а две лекарки подтичваха зад него. Аз се молех и бягах. Когато ме настигна, ме блъсна зад една врата и започна да ме рита в ребрата. Два месеца не можех да се мръдна. Китката ми беше натрошена, поставиха ми имплант, разказва Хаджирусева.

Тя претърпява операция и дълго време носи гипс. А мъжът за пореден път е изписан от болницата само часове след нападението. Центърът за психично здраве заплаща лечението на жената. Тя обаче завежда дело за обезщетение за неимуществени вреди заради претърпяната трудова злополука.

„В случая какви мерки ще предприеме конкретно работодателят, това е в неговата отговорност. Ако той не ги изпълни, носи отговорност, че е допуснал това да се случи”, коментира Живко Бойчев, адвокат на Маргарита Хаджирусева.

По данни на медицинската сестра в болницата има паник бутони, но не и охрана на място, освен един възрастен портиер на входа. Разказва още, че в лечебното заведение на една медицинска сестра се падат между 30 и 40 пациенти, някои от които са потенциално опасни, настанявани многократно в отделението.

От болницата отказаха да коментират казуса пред камера, но изпратиха писмено становище, в което подчертават, че предвид естеството на заболяване на пациентите се работи във „вредна среда”, на 7-часов работен ден, а всички служители преминават обучение и инструктаж. Ръководството на болницата не отрича и за други случаи на нападнати медици. В документа се казва още, че сигурността във всички 12 центъра за психично здраве в България е пряко свързано с финансирането на лечебното заведение.

 

Според българското законодателство Маргарита не може да съди нападателя, който е освободен от наказателна отговорност заради болестта си. Срещу пациента няма постъпили сигнали в прокуратурата за принудително лечение. А многократното му хоспитализиране в центъра в Бургас засега не е довело до излекуване.

От Центъра за психично здраве в Бургас са категорични, че има ръст на заболеваемостта, като в последните години е завишен броят на хората с остри психози след употреба на наркотици, както и след периода на пандемията от COVID-19.