Пускат в експлоатация газовата връзка между България и Сърбия

Газовата връзка е дълга 170 километра и свърза Нови Искър и Ниш

Новата газова връзка между България и Сърбия ще бъде пусната в експлоатация днес. На церемонията по откриването в Ниш ще присъстват президентите на Сърбия и България – Александър Вучич и Румен Радев, както президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Именно от каспийската държава и Сърбия, освен нас, ще може да получава по новата тръба количества синьо гориво.

Газовата връзка е дълга 170 километра и свърза Нови Искър и Ниш. На наша територия са изградени 62 километра като тяхното строителство започна на 1 февруари. Цената на проекта в България е 76,6 млн. евро. Голяма част от сумата е осигурена чрез заем и собствено финансиране от държавната компания „Булгартрансгаз“.

Капацитетът на тръбата е 1,8 млрд. кубични метра. Първоначално съоръжението ще пренася синьо гориво от България към Сърбия. Първи количества ще бъдат пуснати още днес, а за януари е резервиран 40% от общия капацитет на тръбата, показват данните на „Булгартрансгаз“.

На церемонията по откриването на газовата връзка ще присъства и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Именно от каспийската държава и Сърбия, освен нас, ще може да получава по новата тръба количества синьо гориво.

Съоръжението ще може да работи и в двете посоки. В случай, че България има нужда да получи количества, чрез тръбата получава достъп до хърватските терминали за втечнен газ, както и до най-голямото газово хранилище край австрийската столица – Баумгартен.