Путин: Готови сме да говорим за Украйна, но не си даваме нашето

Русия контролира около 17.5% от международно признатата територия на Украйна, след като през 2014 г. анексира Крим, а миналата - и четири района в Източна и Южна Украйна

Президентът Владимир Путин каза във вторник, че Русия ще бъде готова да разговаря с Украйна, Съединените щати и Европа за бъдещето на Украйна, ако искат, но че Москва ще защитава националните си интереси, съобщи „Ройтерс“.

 

Путин многократно е заявявал, че би бил готов да говори за мир, въпреки че западни служители са убедени, че той ще изчака президентските избори в САЩ през ноември, преди да направи истински усилия.

„В Украйна тези, които са агресивни към Русия, както и в Европа, и в Съединените щати – искат ли да преговарят? Нека. Но ние ще го направим въз основа на нашите национални интереси. Няма да дадем това, което е наше“, каза Путин на среща на ръководството на отбраната в Москва.

Русия контролира около 17.5% от международно признатата територия на Украйна, след като през 2014 г. анексира Крим, а миналата – и четири района в Източна и Южна Украйна.

Путин обвини Съединените щати, че експлоатират Европа за собствените си интереси, и каза, че Русия не планира война срещу Европа. В същото време той потвърди позицията си, че украинското членство в НАТО е неприемливо за Москва.