Путин: Малките страни от НАТО в Европа трябва да са наясно с какво си играят

„Малките страни от НАТО в Европа трябва да са наясно с какво си играят, това са държави с малка територия и голяма гъстота на населението, те трябва да помнят това, преди да говорят за атаки срещу Русия“. Това заяви руският президент Владимир Путин.

НАТО прие декларация на срещата си в София вчера, с която вдигна забраната натовско оръжие да бъде използвано от Украйна по цели на руска територия.

„Ще направим всичко възможно, за да поставим Русия и Путин на колене“, заяви преди дни и Алар Карис, президент на Естония, държава с население от едва 1,3 милиона души и територия от 45 226 кв. км.

Русия имаше шанс, когато СССР се разпадна, но след това нещо се „обърка“ и сега дори смяната на режима и отстраняването на президента Владимир Путин няма да имат ефекта, желан от Запада, заяви той.

В коментар на изявленията на европейски лидери за нанасяне на високоточни удари по руска територия Путин отбеляза, че такива оръжия не могат да бъдат използвани без средства за космическо разузнаване. Според него такова оръжие се използва без присъствието на украински военнослужещи, вероятно визирайки ударите с британски ракети Storm Shadow по Крим.

Президентът подчерта, че постоянната ескалация на конфликта, включително ударите по мирни квартали на градовете, ще доведе до сериозни последици – той се обърна към страните от НАТО да „помнят малката си територия с гъсто население“.

Владимир Путин коментира и изявлението на главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Александър Сирски за официалното присъствие на френски наемници на територията на Украйна.

Русия отдавна знае, че те вече присъстват там, каза Путин. Сега обаче искат да ги легитимират. Всичко, което се случва, е ескалация и още една стъпка към глобален конфликт, каза той.