Путин отстрани Сергей Шойгу като министър на отбраната

Владимир Путин смени Сергей Шойгу – дългогодишен министър на отбраната на Руската федерация. На негово място президентът предлага Андрей Белоусов, който досега бе първи вицепремиер, съобщи Ройтерс.

 

От Кремъл уточниха, че Путин иска Министерството на отбраната да бъде абсолютно отворено към иновации и нови идеи. Затова избира Белоусов.

 

С указ на президента Шойгу е назначен за секретар на Съвета за сигурност, предаде Би Би Си. Според пресслужбата на Кремъл Путин е подписал указ „За секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация“, с който го назначава. Указът влиза в сила от деня на подписването му.

С друг указ Владимир Путин освобождава Николай Патрушев като секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация „във връзка с преминаване на друга работа“.

Кой е Сергей Шойгу?

69-годишният Сергей Шойгу е генерал, който е министър на отбраната и директор на Съвета на министрите на отбраната на ОНД от 2012 г. Преди това е министър на извънредните ситуации от 1991 до 2012 г. и за кратко –  губернатор на Московска област.

Завършил е Красноярския политехнически институт със специалност „Строително инженерство“. След това работи по строителни проекти из страната в продължение на около десетилетие, израствайки в кариерата си. През 1988 г. Шойгу става функционер на клона на КПСС в Абакан, а след това и на Комсомола. През 1990 г. се премества в Москва, където е назначен за зам.-директор на Държавния комитет по архитектура и строителство на Руската федерация.

 

През 1991 г. Сергей Шойгу е назначен за ръководител на Спасителния корпус, на който по-късно са възложени допълнителни отговорности и е преименуван на Министерство на извънредните ситуации, което на практика го прави министър. През 1999 г. става един от лидерите на проправителствената пария „Единство“. Същата година е удостоен с най-престижната руска държавна награда – герой на Руската федерация.

 

През 2012 г. Шойгу е назначен за министър на отбраната, когато Владимир Путин премахва своя дългогодишен съюзник Анатолий Сердюков. Осем години по-късно след оставката на правителството на Дмитрий Медведев е преназначен на поста министър на отбраната в кабинета на Михаил Мишустин.

 

Сергей Шойгу оцеля след бунта на „Вагнер“. А лидерът на частната наемническа армия Евгений Пригожин яростно го критикува за неуспеха в изпълнението на поставените задачи във войната в Украйна и лошата логистика.

 

Кой е Андрей Беулоусов?

 

65-годишният московчанин Андрей Белоусов е икономист. От 2020 г. досега е бил вицепремиер. Преди този пост е бил съветник на руския президент и министър на икономическото развитие.

 

През април и май 2020 г. Белоусов за кратко изпълнява длъжността министър-председател на Русия, след като Михаил Мишустин се разболява от COVID-19.