epa10224808 Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with the laureates and finalists of the All-Russian competition 'Teacher of the Year' on Teacher's Day, via video conference call at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, Russia, 05 October 2022. EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Путин подписа указ за призоваване на 150 000 руски наборници

Руският президент Владимир Путин подписа указ за призоваване на около 150 000 наборници в армията. Указът е в съответствие с дългогодишната практика, предадоха ТАСС и Ройтерс. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация.

Наборниците се призовават всяка година на 1 април да служат 12 месеца. Подобна повиквателна се издава и всяка есен. Министерството на отбраната по-рано даде уверение, че те няма да бъдат изпратени на фронта в Украйна.

Съгласно новите правила, които влязоха в сила на 1 януари, гражданите на възраст от 18 до 30 години (с изключение на тези, които са навършили 27 години до края на 2023 г., и тези, които са на 28 или 29 години и са в запаса) ще подлежат на призоваване на наборна военна служба.

„Да се извърши от 1 април до 15 юли 2024 г. набор на военна служба на гражданите на Руската федерация на възраст от 18 до 30 години, които не са в резерва и подлежат на наборна служба, в размер на 150 000 души“, се казва в постановлението, цитирано от БТА.

Указът разпорежда да се освободят от военна служба войници, моряци, сержанти и старшини, чиято наборна служба е изтекла. На руското правителство, регионалните власти и наборните комисии се нарежда да осигурят изпълнението на всички необходими мерки.

Законът за повишаване на горната граница на наборната възраст на 30 години влезе в сила на 1 януари.

Освен това гражданите, работещи в акредитирани IT компании, получават отсрочка от наборна военна служба до навършване на 30-годишна възраст.

Наборниците не могат да бъдат законно изпращани да се бият извън Русия и бяха освободени от ограничената мобилизация през 2022 г., при която бяха събрани най-малко 300 000 мъже с предишна военна подготовка, за да се бият в Украйна, отбелязва Ройтерс. Някои наборници обаче бяха изпратени на фронта по погрешка.

През септември Путин подписа указ за призоваване на 130 000 души за есенната кампания, а миналата пролет Русия планираше да свика 147 000 души.