Путин пред US журналист: Ще нападне ли Полша или Литва? (ИНТЕРВЮ)

Русия няма интерес да разширява войната с Украйна в посока Полша или Литва. Подобно нещо би могло да се случи само при едно условие – ако бъде нападната.

Това заяви руският президент Владимир Путин в първото си интервю пред американски журналист след началото на конфликта в Украйна. Той говори над два часа с бившия водещ на FoxNews Тъкър Карлсън, който е в Русия от няколко дни. Той подготвяше публиката за евентуалната си среща с Путин, макар че от Кремъл до последно не даваха знак, че тя ще се случи.

Лекция по история

Карлсън минава за близък до бившия президент Доналнд Тръмп, който пък винаги е демонстрирал позитивно отношение към Путин. Журналистът твърди, че войната в Украйна се отразява едностранно от западните медии. Това е една от причините руският президент да се съгласи да говори с него, става ясно по време на интервюто. Двучасовият им разговор бе качен в профила на Карлсън в X (туитър).

Обяснението на Путин защо е нападнал Украйна започва с дълга лекция по история, в която президентът се връща до времената на Богдан Хмелницки, оглавил въстание срещу полската власт в Украйна през 1648 г.

„За да не мислите, че си измислям нещо, ви давам тези документи. Това са копия от документи от архива. Тук са писмата на Богдан Хмелницки, който пише до Москва, за да минат под покровителството на руския цар. Започва война с Полша. През 1654 година е сключено примирие с Полша. Тези земи – целият ляв бряг на Днепър, включително и Киев, се присъединяват към Русия, а целият десен бряг на Днепър остава при Полша“, заявява Путин.

Той посочва още, че според пакта „Рибентроп-Молотов“ през Втората световна война част от Украйна е трябвало остане в границите на СССР. Според него Владимир Ленин дал „по необясними причини“ на украинската съветска република „територии и хора, които никога не са се наричаи Украйна или украинци“.

Путин е уверен, че протестите в Украйна от 2013 г. са организирани от ЦРУ.

„Нямаше да си мръднем пръста, ако не беше Евромайдана. Никога не сме съгласявали Украйна да влиза в НАТО“, обобщи Путин. „Украйна започна тази война през 2014 година. Ние не сме я започвали през 2022 година. Това е опит да я спрем. Не сме постигнали нашите цели все още. Една от тях е денацификацията.

Това е една от причините при провала в преговорите в Истанбул. Лидерите във Франция и Германия ми казаха – „Как ще подпишат споразумение, когато си опрял пистолет в главите им“. Съгласих се и изтеглих войските от Киев. Когато изнесохме войските си, украинските преговарящи изхвърлиха всичко в кофата и се подготвиха за дълга конфронтация с помощта на САЩ и сателитите в Европа“, заявява още той.

Няма да воюваме с Полша

Има само един вариант Русия да изпрати войски в Полша и той е, ако бъде нападната, казва още Путин.

„Нямаме интерес. Не трябва дълбок анализ, за да се разбере, че нямаме интерес от глобален конфликт. Това ще доведе човечеството до ръба на унищожението“, казва той.

Рано или късно Русия и Украйна ще стигнат до примирие, заявява още Путин. Според него е невъзможно страната му да понесе „стратегически загуби на бойното поле“.

„Сега трябва да мислят какво да правят. Знам, че искат, но не знаят как да го направят. Безкрайната мобилизация в Украйна, истерията, вътрешните проблеми – рано или късно ще стигнем до примирие. Отношенията ни ще се възстановят“, заявява той.