epa10224808 Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with the laureates and finalists of the All-Russian competition 'Teacher of the Year' on Teacher's Day, via video conference call at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, Russia, 05 October 2022. EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Путин: Русия работи с “Хамас“ и помага на заложниците в Газа

„Откакто се изостри обстановката в Близкия изток, Русия прави всичко възможно да помогне на хората, оказали се заложници. Както е известно, нашето външно министерство работи чрез политическото крило на „Хамас“ и като цяло има определени резултати.

Това заяви руският президент Владимир Путин пред водачите на еврейската общност в Русия. По думите му Москва е постигнала „определени резултати“ в дипломатическите усилия за освобождаването на заложниците от близкоизточния конфликт, предаде Ройтерс, като се позова на руските агенции.

Агенциите съобщават, че Путин се е срещнал с главния равин на Русия Берл Лазар и ръководителя на Федерацията на еврейските общини Александър Борода.

Руският президент обяснил, че Москва се е възползвала от контактите си с политическото крило на „Хамас“, предаде БТА.

„Русия оказва помощ не само на своите граждани, но и на чужденци. В това число и на възрастни хора и на членовете на семействата им, които са преживели Холокоста. Осъзнавам колко е важно да продължат тези усилия. И тъкмо това и правим“, допълни Владимир Путин.

Москва, която се сближи с големия враг на Израел Иран след избухването на продължаващия вече почти две години конфликт в Украйна, потвърди подкрепата си за палестинската държавност и разкритикува израелските действия в ивицата Газа.

Според Кремъл насилието в Близкия изток е отражение на провалите на САЩ в региона.

Споменаването от Путин на Холокоста става ден след като руското външно министерство извика израелския посланик Симона Халперин, за да изрази пред нея „негативната си реакция“ на критиките ѝ към външния министър Сергей Лавров и руската политика, отбелязва Ройтерс.

Властите разкритикуваха „недопустимите ѝ изявления“ в интервю пред руския вестник „Комерсант“, в което тя заяви, че Лавров е омаловажил Холокоста и че Русия се държи прекалено дружелюбно с „Хамас“.