Путин се явява на президентските избори в Русия като независим кандидат

Инициативен комитет с над 700 политици и представители на спортните и културните среди го подкрепи единодушно

Владимир Путин ще се кандидатира за президент на Русия като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, подкрепен от обществени фигури от различни сфери.

Инициативен комитет, в който влизат над 700 политици и представители на спортните и културните среди, се събра днес в Москва и единодушно подкрепи номинацията на Путин като независим кандидат, посочва „Ройтерс”, като се позова на руските осведомителни агенции.

Путин, който е на власт в Русия като президент или министър-председател повече от две десетилетия, обяви миналата седмица, че ще се кандидатира за нов шестгодишен мандат на предстоящите президентски избори, които ще се произведат през март догодина.

„Той няма да участва в изборите като кандидат на управляващата партия „Единна Русия”, въпреки че ще има пълната ѝ подкрепа, а като независим кандидат”, заяви Андрей Турчак, високопоставен представител на партията, цитиран от „РИА Новости”.

Сергей Миронов, председател на партията „Справедлива Русия” е обяснил, че Путин ще се кандидатира като независим кандидат и че ще бъдат събрани подписи в негова подкрепа.

За 71-годишния Путин изборите са формалност: с подкрепата на държавата, държавните медии и без почти никакво обществено несъгласие той със сигурност би трябвало да спечели, отбелязва „Ройтерс”.

Поддръжниците на Путин твърдят, че той е възстановил реда, националната гордост и част от влиянието, което Русия загуби по време на хаоса след разпадането на Съветския съюз, и че войната му в Украйна – която самият той нарича „специална военна операция”, е напълно оправдана.

В резултат на дългогодишните репресии срещу опонентите и критиците, подсилени с нови закони за „фалшивите новини” и „дискредитирането на армията”, критиците и противниците на войната получиха дълги присъди в затвор или избягаха в чужбина на фона на постоянно свиващото се пространство за инакомислие в страната, отбелязва „Ройтерс”.