Путин започва официално петия си мандат, редица държави бойкотират церемонията

Владимир Путин започва официално днес петия си президентски мандат. Церемонията по встъпването в длъжност на 71-годишния Путин ще се състои в 12 ч. местно време и ще продължи около час.

Той беше преизбран на поста на избори през март и е на власт от близо четвърт век, уточнява БТА.

През 2020 г. Путин промени конституцията на страната, за да може да получи правото на два допълнителни шестгодишни мандата, което означава, че той може на теория да упровлява до 2036 г.

На церемонията днес няма да има представители на ЕС, САЩ, Великобритания, Германия, Полша и Чехия. „Литва няма да участва във фалшивия театър на встъпването в длъжност на Путин на 7 май“, каза външният министър Габриелиус Ландсбергис. „Естония не може да легитимира дипломатически отношения с държава агресор и ние решихме да не присъстваме на церемонията по встъпване в длъжност на Путин“, каза говорител на естонския министър на външните работи Маргус Цахкна.

Но Франция, Унгария и Словакия имат намерение да изпратят свои представители на събитието, за да поддържат комуникационните канали отворени.

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин няма да присъства на инаугурацията, тъй като в този ден ще е извън столицата по лични причини, съобщава българското МВнР, цитирано от BTV.

Малко по-рано дипломатът и политик Стефан Тафров призова страната ни да откаже пррисъствие на церемонията. „Настоявам България незабавно да откаже поканата. Върховният представител по външната политика Жозеп Борел заявява, че на тази церемония не трябва да има официално присъствие от ЕС и е прав“, написа бившият ни поаланик в ООН.

Путин ще произнесе и обръщение към нацията.