Путин заяви, че Навални е щял да бъде разменен с осъдени на Запад

Цинично изявление, Путин е като "кръвосмучещ бръмбар", който скоро ще се пръсне, каза нападнатият в Литва Леонид Волков

Президентът на Русия Владимир Путин потвърди, че Алексей Навални, който почина в затворническата колония „Полярен вълк“, е щял да бъде разменен срещу други затворници със Запада. 

Путин заяви, че се е съгласил на такава сделка при условие Навални да не се връща повече в Русия, съобщи БТА.

„Що се отнася до г-н Навални: да, той почина. Това винаги е тъжно събитие. Имали сме и други случаи на починали хора в центрове за задържане“, каза Путин на пресконференцията. „Не се ли е случвало това и в Съединените щати?“, парира той опит на американски журналист да свърже смъртта на Навални в затвора с нивото на демокрация в Русия.

Подобно развитие на събитията „се е случвало и в Съединените щати, и то многократно“, каза Путин.

Според руските власти Навални е починал на 16 февруари на 47-годишна възраст в наказателната арктическа колония „Полярен вълк“, близо до намиращия се точно на Северния полярен кръг град Салехард, на около 1900 километра североизточно от Москва. Обстоятелствата около смъртта му остават неизяснени. През 2020 г. Навални преживя атака с отрова.

Дългогодишният сътрудник на Навални Леонид Волков нарече изявлението на Путин „цинично“, отбелязва ДПА.

Путин, който изрече името на Навални за първи път след смъртта му, всъщност е убил опонента си, каза Волков, описвайки Путин като „кръвосмучещ бръмбар“, който скоро ще се пръсне.

Волков бе нападнат с чук във Вилнюс, а след нападението заяви, че „никога няма да се откаже“ от работата, която върши.