Путин зове хората в анексираните територии на Украйна да го подкрепят

Президентът Владимир Путин призова избирателите, включително в анексираните части на Украйна, да бъдат единни в определянето на бъдещето на Русия, като гласуват на президентските избори тази седмица, които той почти сигурно ще спечели, предаде Ройтерс.

„Изключително важно е да подчертаем нашата сплотеност и решителност и да продължим напред заедно. Всеки ваш глас е ценен и значим“, каза Путин във видеообръщение, излъчено първо в руския Далечен изток и отразено от националните новинарски агенции.

„Затова ви моля през следващите три дни да упражните правото си на глас“, добави той.

Седемдесет и една годишният Путин, който е на власт като президент или министър-председател от 2000 г., ще се изправи срещу трима съперници по време на тридневния вот, който започва утре. Никой от съперниците му не е отправял критики срещу него, отбелязва Ройтерс.

Проучванията на общественото мнение показват, че той е подкрепян от мнозинството руснаци, като едно от проучванията миналия месец му даде 75% подкрепа.

Двама кандидати, които се надяваха да се кандидатират с платформи, призоваващи за прекратяване на войната в Украйна, официално наричана от Русия „специална военна операция“, не бяха допуснати да участват в надпреварата.

Във видео обръщението си Путин заяви, че всички гласоподаватели искат да видят силна, просперираща и свободна Русия, „за да се повишат жизненият стандарт и качеството на живот“. „И така ще бъде“, добави той.

Самият акт на гласуване, каза Путин, е „демонстрация на патриотични чувства“. И това, по думите му, се усеща особено силно в районите на Източна и Южна Украйна, които сега са под контрола на руските сили – някои от тях от началото на инвазията през февруари 2022 г., а други бяха превзети от подкрепяните от Русия сепаратисти през 2014 година.

Путин изпрати десетки хиляди войници в съседна Украйна през февруари 2022 г., а след неуспешния опит още в самото начало на бойните действия да напреднат към столицата Киев, силите на Москва съсредоточиха усилията си в Източна и Южна Украйна, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

В края на 2022 г. Украйна отвоюва големи части от територията си и премина в контранастъпление, но добре окопаните руски войски успяха да удържат позициите си в хода на офанзивата и миналия месец на свой ред превзеха град Авдеевка в източната част на страната.

Путин заяви, че патриотичният избор е ясен за жителите на районите в Донбас в Източна Украйна и в Новорусия – термин от времето на руските царе за части от Южна Украйна – където през 2022 г. бяха произведени референдуми за анексирането им от Русия, осъдени от западните страни като незаконни.

„(Те) гласуваха на референдум в най-трудните условия за обединение с Русия и през следващите дни отново ще направят своя избор“, заяви Путин. „Участниците в специалната операция също ще гласуват. Те са пример за всички руснаци“, добави той.