Радев: Имаха 9 месеца, разпределяха власт, сега демонстрации на мускули не са одобрявани

Управляващите имаха девет месеца, в които беше ясно кога ще бъде датата, на която ще се подаде оставката; девет месеца, в които разпределяха и власт, и ресурси, и спояваха вътре сглобката. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с преговорите между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ за съвместно бъдещо управление, предава БТА.

Всякакви прояви на демонстрации на мускули, на внезапни изблици на опозиционност не се посрещат с одобрение от хората, коментира Румен Радев.

„Много хора вече спряха да се интересуват, защото безкрайни спорове, безкрайни препирни… Самите партии мълчат в момента за преговорите и мисля, че така е редно. Надявам се с консултациите от понеделник да имаме повече яснота“, допълни президентът.

Попитан дали мисли за евентуален бъдещ служебен премиер, ако не се стигне до съставяне на редовен кабинет, Румен Радев заяви, че най-големият проблем е в липсата на отговорност. При това решение с поправките в Конституцията кой ще носи отговорност за това служебно правителство, попита държавният глава.

„Аз имам ограничен избор от няколко човека, от които трябва да избера министър-председател, той трябва не знам по какъв начин да избере министри, аз трябва с моя подпис юридически да поема някаква отговорност за тях, без да съм ги избирал“, каза още той.

Очаквам правителството, независимо от изхода на преговорите, да гарантира сигурността на българските граждани, каза президентът, помолен за коментар на случаи на конфликтни ситуации между българи и чужденци в последните дни.

„Недопустимо е правителството да не може да гарантира сигурността на българските граждани в центъра на София. Какво можем да си представим за останалите места в страната. Това кара хората да се съмняват във всички тези приказки, че е овладян мигрантският поток, че имаме ефективна защита на българската граница, че връщането на нежелани мигранти от Европа в нашата страна няма да има последствия върху нашата сигурност“, каза още той.

Президентът коментира и позицията на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски за съществуването на македонско малцинство в България.

Антиевропейското поведение на някои политици в Северна Македония и отношение към нашата страна в никакъв случай не им носи ползи и ги отдалечава от членството им в Европейския съюз, заяви Радев.

„Явно някои политици в Северна Македония се опитват да опознаят действителността по трудния начин. Това не им носи никаква полза. Напротив – те имаха достатъчно поводи и събития досега да се убедят, че тяхното антиевропейско поведение и отношение към нашата страна в никакъв случай не им носи ползи и ги отдалечава от членството им в Европейския съюз“, каза още президентът.