Радев: Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор на Украйна

„Не приемам правителството да превръща България в безсрочен донор на Украйна до крайна победа“, заяви президентът Румен Радев в позиция, публикувана във Фейсбук.

„Без да има яснота какво означава крайна победа, какво ще ни струва като време, пари ресурси и риск, защото рискът за нас расте с всеки изминал ден от тази война. Не знам дали са наясно какво значи за Украйна да воюва до самата победа. Зад неадекватни и безгръбначни позиции не съм заставал никога, затова отказах да отида на този форум, подчерта Радев.

Президентът отказа да присъства и да води българската делегация на форума на НАТО в средата на юли в американската столица, тъй като не е съгласен с текстове в позицията на правителството, касаещи ангажименти към войната в Украйна. Междувременно НАТО взе решение държавите членки да отделят 40 милиарда долара за Украйна, а правителството отказа да публикува декларацията, която гласува за срещата на върха на НАТО, защото е „класифицирана информация“.

„Няма как с премиера да разсекретим позицията на България за Срещата на върха на НАТО, тъй като тя се базира на секретни документи на Алианса. Реално в позицията ние коментираме документи, не които България е разработила, а които са разработени в НАТО и съгласно Закона за класифицираната информация ние не сме разработчици на тези документи“. Така служебният министър на отбраната Атанас Запряновсе се оправда защо декларацията е засекретена на изслушване по темата в парламента. Не може да става дума, че ще бъдат изпращани български войски в Украйна, твърди служебният премиер Димитър Главчев.

Президентът Румен Радев обаче задочно отговори на служебното правителство, че дължат отговори на българското общество.

„Едва ли има някой, който повече от мен да е настоявал и да е работил за модернизацията на Българската армия, за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, но точно затова считам, че правителството ни дължи обяснение на всички граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна. Не съм съгласен с ангажимента за конкретна финансова помощ, не малка, и то за въоръжение за Украйна, нито с ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на армията но, преди да сме получили заместващи образци“, каза Радев.