Радев обяви датата за връчване на втория мандат на ПП-ДБ

Те са готови да реализират втория мандат като общ с ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание.

На 27 март, сряда, от 15 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер, излъчен от ПП-ДБ.

Мандатът, връчен на Мария Габриел, беше неуспешен. Това определи единодушно гласуване на депутатите в Народното събрание. 226 души гласуваха „за“, а един се въздържа.

ПП-ДБ са готови да реализират втория мандат като общ с ГЕРБ-СДС.

„По решение на Парламентарната група на ПП-ДБ и органите на партиите в коалицията, ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат като национален, съответно общ, с ГЕРБ-СДС“, пишат в писмо до ГЕРБ-СДС от ПП-ДБ.

Те са готови да направят това при спазване на ангажиментите, които са поели взаимно преди 9 месеца.

В писмо, подписано от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, се посочва, че политическата сила няма да участва в опити за съставяне на правителство.

От ГЕРБ-СДС допълват, че са направили съществен компромис, пропускайки възможността след последните предсрочни избори да съставят кабинет с първия мандат, за да подкрепят втория на ПП-ДБ.